Съсипана реколта и скок в цените на плодове и зеленчуци

Проливните дъждове, които се изляха в много части на страната в последните седмици, нанесоха щети не само върху къщи, улици и мостове, но съсипаха и голяма част от земеделската реколта.

Най-потърпевши са зеленчукопроизводителите и фермерите, които отглеждат плодове на открито. На места посевите са унищожени на 80%. Най-засегнати са фермерите в Северна България и от части – в Южна.

Според агроспециалистите от Държавния институт по зеленчукови култури прекомерните валежи са предпоставка за появата на болести по насажденията, главно – на мана, която погубва плода.

Засега пазарът у нас не усеща спада на реколтата, тъй като вносът ще компенсира по-малкото количество родна продукция. Това отчитат търговците на най-голямата борса за плодове и зеленчуци у нас – тази край Първенец. Изпълнителният ѝ директор Илия Гатев казва, че поевтиняват кайсиите, прасковите, нектарините и краставиците. В същото време се покачва цената на ягодите и черешите. Причината – свършва продукцията на родните производители и последните партиди стават по-скъпи.

Нова телевизия, „Събуди се”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share