Денков обсъди въпроса за розовото ни масло в Брюксел

Премиерът на България Николай Денков е обсъдил с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен темата за българското розово масло. Това обяви той след Европейския съвет за имиграцията. Припомняме, че продуктът бе заплашен заради регламент, който се подготвя от Европейската комисия. Според него маслото може да бъде определено като токсично.

„Като химик, искам да кажа, че когато обсъждаме дали нещо е вредно, винаги трябва да казваме не само какво е веществото, но и каква е неговата концентрация. Ако се погледне текстът, който са представили, там думата концентрация я няма. Помолих г-жа Фон дер Лайен текстът да бъде погледнат по-внимателно, защото в този вид не е достатъчно съдържателен”, смята Денков.

На съвета са били обсъдени миграцията, икономиката и войната в Украйна, поясни българският премиер.

„Това, което Европа ясно осъзнава след кризата около коронавируса и войната, е, че трябва да повиши възможността си да произвежда и да има всичко, което е важно. За да може, ако настъпи криза, веднага да реагира. По отношение на миграцията има много сериозен акцент, свързан с това, че трябва да се направи всичко възможно да се задържат мигрантите, в страните, от които идват. Споразумението с Турция върши работа. Идеята е ЕС да сключи такова и с други държави. Унгария и Полша не са готови с общия подход към бежанците. По отношение на Украйна – трябва вече да се мисли за по-дългосрочни фондове за възстановяване”, коментира още министър-председателят.

За Шенген:

„Разбрахме се с австрийския канцлер да посетя Австрия възможно най-скоро, за да представим резултатите от пилотния проект, който започна през март от предишното правителство и трябва да го развием. И също така да договорим как да се включат експерти. Техни граничари и митничари да дойдат на границата, за да се уверят на място какво правим и да споделят опита си. Едно от условията от наша страна е, че по доклада ще има промени до последния ден, които да отразяват напредъка. Очакваме го в края на първата седмица на юли”, допълни Николай Денков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share