ЦИК: Настояваме за машинно гласуване и по-кратък изборен ден

“На предходните избори за пръв път наблюдавахме феномен, при който РИК приемаха сгрешени протоколи”, подчерта председателят на Съвета Цветелина Панева

Спешно отваряне на Изборния кодекс (ИК). За това настояват от Обществения съвет към ЦИК. Защо има необходимост от промяна, какви са пробойните и има ли достатъчно време за поправки в законодателството с оглед на местните избори през есента? Отговори на тези въпроси в студиото на сутрешния блок „Твоят ден” по NOVA News даде председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Панева.

„Сега е моментът активно да се говори в политическото пространство и в законодателните среди за отваряне на ИК. Това е задължителен елемент за нормалното провеждане на местните избори. Данните, които събрахме в нашия анализ, представен миналата седмица – са особено тревожни. Оказа се, че последните промени в ИК не позволяват да се проведат в една спокойна среда избори, които са доста сложни. Предстоят ни избори 2 в 1, на места 3 в 1, а може би и референдум – нещо, което ще разберем евентуално след 7 юли. Приетите промени, направени в последните месеци на 2022 година, които премахнаха машинното отчитане на гласовете и превърнаха машините в печатащи устройства, доведоха до смущаващо количество грешки в резултатите на изборите от април 2022 година”, подчерта тя.

По думите ѝ, ако се отворят резултатите на сайта на ЦИК, ще види аритметическите грешки, които са неотстраними, съобразно днешните правила на ИК „Това са грешки, които ЦИК и да иска не може да поправи, защото тя отчита и събира резултатите, които са установени от ЦИК”.

Панева обясни, че исканите от Съвета промени са разделени на два вида – бързи и бавни. „Спешните се изразяват във връщането начина на отчитане на машинните гласове – не с ръчно броене на машинните бюлетини, а чрез машинното отчитане на гласовете, което се прави от машините и флашките. Нашият анализ показа, че ръчното броене доведе до множество грешки в сложните протоколи, които не можаха да бъдат отстранени в РИК. За пръв път наблюдавахме феномен, при който РИК приемаха сгрешени протоколи. Тоест те не си направиха усилието, установявайки грешки в СИК – да ги отстранят. Това е недопустимо според самите правила на работа на изборната администрация. Това е феномен, с който не може да се справи и ЦИК”.

Предложението на Обществения съвет е да се намали и времетраенето на изборния ден. „Машинното броене на бюлетините трябва да бъде съпътствано с ново сертифициране на софтуера, за да се върне доверието на обществото в начина на отчитане на гласовете чрез машините. Намаляването на изборния ден е друга мярка, която ще помогне да се намали напрежението и умората при хората, работещи в СИК и РИК”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share