Въвеждат промени в изпитите за кандидат-шофьори

От началото на следващата седмица се въвеждат промени в теоретичния изпит за кандидат-водачите. Това обяви транспортният министър Георги Гвоздейков.

Новото в теоретичната част на изпитите са интерактивни видеоклипове, които ще показват реални ситуации на пътя. На бъдещите шофьори ще бъдат задавани въпроси, свързани с видеата. С тях ще се оценява умението на бъдещите шофьори да предвиждат опасностите на пътя и бързата им преценка в конкретни ситуации. Предвиждат се и промени в практическия формат на изпита. В момента се подготвя въвеждането на нова система, която електронно и на случаен принцип ще определя маршрута на всеки практически изпит непосредствено преди началото му.

Според експерти нововъведениятат имат голям смисъл и ще улеснят процеса. А така ще се намали и субективният фактор. Kрасимир Георгиев, председател на Aсоциацията за квалификация на автомобилисти в България, смята, че ограничението от 30 км/ч е популистка идея. “Преди това трябва да се овладее безразборното паркиране, да се оправят неправилните знаци, а също и да се премахнат контейнерите от пътните платна. Само с ограничаване на скоростта няма да се подобри цялостно пътната обстановка”, заяви той.

От своя страна Aлекси Kесяков, бивш шеф на Пътна полиция, сподели, че “Зона 30″ има в по-голямата част от Европа, а причината е, че 30 км/ч е граничната скорост, над която повредите по пешеходците рязко нарастват. Пътната инфраструктура трябва да обича хората”, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share