Никола Стоянов: Към момента успяваме да укротим цените

Към момента успяваме да укротим цените. Не сме очаквали резултатите да дойдат веднага. Това каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов в предаването „Тази събота” по бТВ.

В опита си за овладяване на цените правителството действа систематично със серия от инструменти и мерки. Това става чрез информиране на потребителите за цените на хранителни стоки чрез сайта, чрез съответните законови промени и чрез затегнат контрол. По думите му вече се наблюдава рязък спад в производствените цени, така че през април трябва да се усети и спад в цените на продуктите в магазините.

„Информационният сайт за цените на храните се посещава над 10 000 пъти на ден, но очакват тази бройка да се повиши, тъй като от вчера две от веригите магазини започнаха да подават своите цени. Очакваме другата седмица да се включат и останалите. Всички институции също използват сайта за анализ, на него може да се направи ясна съпоставка между цени на вносител, цени на производител, цени на едро и на дребно и да се видят тенденциите и съотношението между тях. Ако виждаме, че цените на едро спадат, а цените на дребно продължават да се качват, това определено показва и на институциите къде да насочат повече контрола, а и на потребителите”, поясни Стоянов.

Служебният министър на икономиката обясни, че ако се погледне цената на млякото на едро и тези в магазините, изводът е само един – трябва да се затегне контрола върху търговците. „Явно някой по веригата се опитва да генерира по-сериозни печалби, въпреки спада в суровината при производителите”, отчете Стоянов.

Никола Стоянов припомни също така, че са готови и стикерите, които ще бъдат поставяне в магазините, за да могат хората да се ориентират коя цена е обявена в сайта. Потребителите би трябвало вече да ги виждат в двете вериги, които подават информация към сайта за сравняване на цените, допълни той.

„Таван на цените в момента има единствено в Унгария и в Северна Македония. Навсякъде, където си въведе такъв таван, това води до рязко покачване след отпадане на ограничението. Ето защо ние работим върху Закон за тавана на надценките. Това, което ние предлагаме, е да се регулират по един-два артикула от всяка продуктова група, за да е минимална намесата на държавата”, обясни Стоянов.

Той поясни, че тези два-три артикула от продуктова група ще се избират сред най-изгодните в момента на пазара, като производителят трябва да гарантира и съответните количества. „Тук не става дума за заместващ продукт. Ако ще е кашкавал, да е кашкавал по БДС. За това говорим. Но ще се търсят най-евтините продукти в този сегмент”, поясни Стоянов.

Служебният министър на икономиката посочи също така, че този закон ще важи за определен период и само за големите търговски вериги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share