Байдън поиска ограничаване на огнестрелното оръжие след кървавата баня в Тенеси

Президентът на САЩ Джо Байдън призова Конгреса да вземе мерки за ограничаване на насилието, извършвано с огнестрелни оръжия, след като при нападение в Нашвил, щата Тенеси, бяха убити най-малко шестима души, включително три деца на възраст между 8 и 9 години, съобщи Белият дом, цитиран от световните агенции.

“Колко още деца трябва да бъдат убити, преди републиканците в Конгреса да се размърдат и да предприемат действия за въвеждане на забрана за притежание на щурмови оръжия, да оправят пропуските в нашата система за проучване на съдебното минало или да изискат безопасно съхранение на огнестрелните оръжия?”, запита говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, информира БТА.

Тя добави, че Белият дом поддържа контакт с представители на министерството на правосъдието на САЩ.

Според началника на местната полиция Джон Дрейк кървавата баня е извършена от Одри Хейл, 28-годишен транссексуален, който бързо е бил убит от органите на реда. По-късно полицията заяви пред местни медии, че тя е транссексуален мъж – родена е като жена, но идентифицираща се като мъж.

При обиск в дома на извършителя полицията е открила манифест и карта на училището, включително потенциални входове, добави Дрейк. Извършителят е извършил наблюдение, преди да предприеме нападението.

Нападателят влязъл в сградата на малкото частно християнско “Училище на завета”, бивш ученик на което е и самият той, въоръжен с два автомата и пистолет. След като преминал през приземния етаж, той се качил на първия етаж и произвел множество изстрели. Загинали са трима ученици на възраст 8-9 години и трима възрастни на възраст 60-61 години. Бързо изпратените на мястото на инцидента полицаи веднага застреляли заподозрения, който бил обявен за мъртъв в 10:27 ч. (14:27 ч. по Гринуич), 15 минути след първия сигнал, заяви говорителят на полицията Дон Аарон.

По време на нападението една от учителките успяла да се обади на дъщеря си. “Тя ми каза, че се е скрила в гардероба и че се стреля навсякъде”, казва Ейвъри Мирик пред местната телевизия Дабъл Ю Ес Ем Ви 4. Майка ѝ успяла да се спаси невредима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share