Демерджиев в Брюксел: Нужен е общ европейски подход срещу каналджийството

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник-министър Моника Димитрова-Бийчър участваха в редовно заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи”, което се провежда днес в Брюксел.

В рамките на Съвета по Шенген министрите на вътрешните работи направиха преглед на общото състояние на Шенгенското пространство, с фокус върху функционирането, бъдещето на визовата политика, пускането в експлоатация на усъвършенстваната Шенгенска информационна система и прилагане на оперативната съвместимост.

Министър Демерджиев отбеляза пред колегите си, че за България възстановяването на нормалното функциониране на Шенген е един от основните приоритети. Подчерта, че добре работещата визова политика на ЕС е гарант за правилното функциониране на пространството. Той подкрепи подхода на Председателството за реформа на механизма за премахването на визовия режим на гражданите на трети страни и за актуализиране на критериите за суспендиране на безвизовия режим. Отбеляза, че в работата по реформата на визовата политика следва да се извършва в интерес на вътрешната сигурност на Съюза и защитата на външните му граници.

Във формат „Вътрешни работи” министрите от ЕС обсъдиха актуални въпроси, свързани с убежището и миграцията. Колкото по-успешни сме в действията по външното измерение, толкова по-малко предизвикателства ще има за вътрешното измерение. Нужни са конкретни резултати в превенцията на незаконните пристигания в ЕС, увеличаване на връщанията и в борбата с контрабандата на мигранти, подчерта българският вътрешен министър. По думите му последните инциденти в Италия и България ясно показват, че каналджиите стават все по-дръзки в начина си на действие и е нужен общ европейски отговор.

Министър Демерджиев информира за мерките, предприети от страна на България в изпълнение на Заключенията на Европейския съвет от 9 февруари 2023 г., насочени към засилване на защитата на външните граници, борба с мрежите, занимаващи се с нелегална миграция, предотвратяване на вторичните движения, увеличаване на връщанията на лицата в държавите им на произход, както и за активизиране на международното сътрудничество и взаимодействието с европейските агенции.

Министрите обсъдиха, също така и заплахите за сигурността на ЕС, произтичащи от агресията на Русия срещу Украйна. В контекста на тази дискусия бяха разгледани възможностите за сътрудничеството между политиките по „Правосъдие и вътрешни работи” и „Обща политика за сигурност и отбрана”.

В рамките на Съвета министър Демерджиев проведе двустранни срещи с държавния секретар по вътрешните работи на Италия Никола Молтени, с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон и с изпълнителните директори на Фронтекс и Европол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share