България и други страни от ЕС ще настояват за прекратяване на договора с “Пфайзер” за доставка на ваксини

България и още няколко европейски държави ще настояват Европейската комисия по здравеопазване за прекратяване на по здравеопазване за прекратяване на договора с “Пфайзер – Байонтек” за доставки на ковид ваксини.

Това заяви на брифинг служебният здравен министър Асен Меджидиев.

“България категорично заема позиция за прекратяване на договора с “Пфайзер – Байонтек” за доставка на ваксини. Другият вариант е да се спазват желанията на държавите членки за необходими количества, които да бъдат конкретно заявявани от определена държава, за количествата които им е необходимо, за конкретен срок и плащането да се извършва след направената заявка”, уточни той.

Меджидиев каза още, че инициативата на България вече е подкрепена от полския министър на здравеопазването, но освен това, през последните дни още 6-7 държави членки на ЕС са се присъединили. Не спомена обаче кои са държавите.

“Категорично сме на едно мнение – България няма нужда от повече ваксини и принудата на държавите да закупуват огромни количества, които после да унищожават, е изключително безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за Европейската комисия, нито за Европейския съюз”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share