Явор Гечев: Може цените на някои продукти да се свалят с до 30%

Структурата в българската магазинна мрежа не прилича на никоя друга. Тук има аномалии по цялата система, в която като че ли този път много от играчите на пазара прекалиха и не разбраха, че прекалиха. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев в предаването „120 минути“ по бТВ.

Той заяви, че в борбата срещу спекулата държавата няма достатъчно законови механизми, които да приложим, и те трябва да бъдат създадени. „Държавата трябва да има директни механизми. Работи се по първата наредба за проследимост по цялата верига по търговията на едро, почти като при акцизните стоки – с формулировка на кодове, първо пускане на пазара на стоката“, обясни земеделският министър.

Всички установени при проверките практики при търговските вериги, влияещи върху ценообразуването, ще бъдат включени в черен списък на практиките. „Тези практики ги забраняваме. Трябва да има цена „купува“ и цена „продава“ и тази цена между „купува“ и „продава“, ако е над 20-25%, то ще трябва предварително да предоставят договорите в институциите за проверка, защото представлява риск от нелоялни търговски практики“, обясни Гечев.

В подготвяната платформа самите търговски обекти ще могат сами да посочват цените си, допълни той.

Ако КЗП установи аномалия, която не е в нейната компетенция, тя ще бъде прехвърляна автоматично към КЗК, която е независима комисия, избирана директно от НС. „Призивът ми към КЗК е да бъдат малко по-активни по темата“, апелира министърът на земеделието.

Гечев отправи призив към търговските обекти за намаляване на цените с 20, дори 30% на някои от продуктите, но не за сметка на производителя. „Може да се качват цените при доставчици с 5 до 10% на определени продукти, защото в момента вече реагират цените. В деня, който направихме пресконференцията, в каталозите на редица от магазините те бяха с 25% отстъпка. НО бяха отправени молби така да кажем от различни вериги на доставки към производителите да сложат цените с 15% по-ниски. Накъде още да ги свалят?“, коментира земеделският министър.

Той даде пример с млякото, което е изкупувано на цена 1 лев от производителите. „Обработва се, събира се от мандрите някаква добавена стойност, защото има опаковка, пастьоризация, транспорт. Доставя се до магазинната мрежа на цени под 2 лв., на щанда е 3,63 лв. А сиренето например – 400 грама, вакуумирано, няма добавена стойност – 50 до 100% разлика в магазинната мрежа и цената нагоре“, обясни Гечев.

Той посочи, че след компенсациите за фирмите за високите цени на електроенергията и горивата всички останали са реагирали, но не и търговските вериги. „При положение че 40% от бюджета на едно семейство се формира от това, което слагаме на трапезата, то това дава съществен натиск върху всички други сектори, включително и на инфлацията“, подчерта Гечев.

Аномалии в дефицита или свръхнасищането на зърно и слънчоглед ще се наблюдават докато има война, независимо от усилията на държавно и европейско ниво, заяви още министърът на земеделието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share