Крум Зарков: Съдебната реформа е по-важна от самото правителство

ТЕЦ-овете и тяхната дейност са били обект на внимание на българските институции. Защо не са направили нищо, ако има злоупотреби, е резонен въпрос. Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.

Европрокуратурата разследва злоупотреба с европейски средства – в случая става дума за пазара за парникови емисии, който е една от ключовите климатични политики на Европа. „Ако някой се е опитвал да спести от него, сега Европрокуратурата действа. Това, което прави Европейската прокуратура, доколкото съм запознат, е да изследва в детайли сигнали за измама на определени ТЕЦ-ове. Не става дума за политиката, енергетиката като такава. Става дума за борба с измама и за незаконно обогатяване”, поясни Зарков.

Изборът на български европейски делегирани прокурори по думите му не върви гладко. Към момента са запълнени 9 места от квота от 15 прокурори. Трима от тях обаче са напуснали, уточни Зарков. Той допълни, че е в контакт с европейския главен прокурор по въпроса.

Съдебната реформа е по-важна от самото правителство, заяви Крум Зарков. „Съдебната реформа означава правова държава, т.е. всяко едно правителство и всяка институция да бъде вкарано в рамките на принципа за върховенство на закона. Надявам се да се състави мнозинство, което много бързо да предприеме важните стъпки на този етап. Те са очертани в закони, които служебното правителство внася и в предишното НС, ще ги внесе и в този. Ние ще свършим нашата работа, надявам се следващото НС – също”, коментира той.

Законопроектът за контрол на главния прокурор ще бъде представен в същия му вид и на следващия парламент, заяви Зарков. „Непрекъснато сме в комуникация и с ЕК, следващата седмица ще излезе становище и на Съвета на Европа. Вслушахме се и в някои от техническите критики на върховните съдии, които отрязваме, но законопроектът, неговата философия и принципи са същите. Служебното правителство ще направи така, че този закон ще бъде на банките на народните представители, когато те встъпят в своята длъжност. Надявам се да го приемат, защото това ще ни осигури ключова крачка напред и ще даде ясен знак, символен знак на българите, че няма никой над закона”, подчерта правосъдният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share