Икономист: Това, което може да свали цените, е поведението на потребителите

Ценообразуването е най-сложното нещо в икономиката и винаги когато политиците си мислят, че могат да влияят, се заблуждават. Това каза икономическият експерт Кузман Илиев в интервю за предаването „Тази събота” по бТВ.

По думите единственото, което може да направи властта, е да осигури условия, които да направят българските производители и предприемачи конкурентноспособни. А това, което може да свали цените, е поведението на потребителите, които започват да купуват по-малко, когато не могат да си позволят високата цена.

„Идеята е да се намали социалното напрежение и на хората да им се хвърли някаква такава димка, че правят нещо”, коментира икономистът по повод мерките на служебния кабинет.

Според него вина за високите цени в България има погрешната дългова политика през последните няколко години. „Тези пари се вкарваха през пенсии и заплати, хората харчат и цените се вдигат”, уточни Илиев.

Намаляването темпа на растеж на инфлацията ще бъде бавен процес, заяви той. „Базата, от която се тръгва, е много висока. Във времето ще забележим понижаване на инфлацията – цените нарастват, но по-бавно”, поясни той.

Инфлацията е единственият проблем пред България за влизане в еврозоната, законодателните мерки могат да бъдат лесно решени, смята той. „Ние сме 5-6 процентни пункта над средните, а от отличниците сме много далече”, коментира той.

На глобално равнище влизаме в една очистителна рецесия. Вдигат се лихвите, което означава по-трудно взимането на кредит и по-малко пари в икономиката, респективно ще има по-бавно нарастване на цените.

Храните обаче ще си останат стоката, която е най-скъпа. „Ако погледнете в структурата на световното и глобалното производство – то е ударено най-тежко. Торовете поскъпнаха най-много, от там – фуражите, животновъдството е ударено много и по линия на Зелената сделка. Все по-малко храни има, а бедните това нещо го усещат най-тежко. Затова ние трябва да сме максимално далновидни и отговорни и когато правим План за възстановяване и устойчивост, не да си удряме енергийния капацитет, с което правим електроенергията по-скъпа за нашите предприемачи, а да ги облекчаваме, да им създаваме условията”, посочи Илиев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share