Враца на второ място по заплати, според НСИ

Враца се нареди на второ място по заплащане на труда, сочат данните на НСИ. И ако в столицата средната брутна работна заплата през последното тримесечие на миналата година е над 2500 лв., то във Враца е над 1800 лв. Морската столица Варна се нареди на трето място с малко над 1700 лв. на месец.

Местните споделят, че са изненадани от статистиката. Повечето хора в областта недоумяват кое точно ги е наредило на второ място в страната.

„Ако се разровим малко под повърхността на цифрите, ще забележим някои тъжни перспективи за развитие на региона. 56 000 души са заети в трудова дейност. В АЕЦ „Козлодуй” и съпътстващите фирми са 6000″, обясни Петьо Ангелов, банков финансист и експерт.

Владимир Петров работи точно в една от съпътстващите фирми на площадката на централата.

„Наистина в централата има доста работници. Взимат добри пари. Покрай АЕЦ-а има фирми и също дават високи заплати на някои, но повечето от хората взимат минимално възнаграждение”, коментира работникът.

Той самият за труд втора категория получава 1600 лв. месечно и ходи и на втора работа, за да компенсира поскъпването на всичко по магазините и да може да гледа семейството си.

„Очаквам тази изкривена статистика да продължи и след 5 години дори може да станем първи по заплата. Причината е, че друга статистика показва че ние намаляваме с по 4-5 хиляди души. Тоест, това означава, че при подобно намаляване имаме 2-3 хиляди души работещи”, поясни Петьо Ангелов.

Нова телевизия, „Събуди се”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share