Бързото ходене предотвратява преждевременна смърт

Проучване от Великобритания показа, че вместването на 11-минутно бързо ходене в графика ни би могло да предотврати един от десет случая на преждевременна смърт, съобщи Би Би Си.

Повечето хора обаче не успяват да покрият минималните препоръчителни 150 минути физически упражнения на седмица.

Дори съвсем малко движение е по-добре от нищо, казаха изследователите от Кеймбриджския университет. Националната здравна служба на Обединеното кралство препоръчва между 150 и 300 минути движение на седмица, като това означава физически упражнения, които ускоряват сърцебиенето – или пък между 75 и 150 минути упражнения, които ни карат да дишаме тежко.

Изследователският екип използва наученото от около 100 предишни проучвания и близо 200 рецензирани статии за ползите от физическите упражнения, за да достигне до заключението, че дори половината от препоръчителната седмична активност би могла да предотврати един на двадесет случая на сърдечно-съдови заболявания и почти един на тридесет случая на заболяване от рак. Това означава, че дори 75 минути седмично (11 минути дневно), прекарани в каране на колело, бързо ходене, туризъм, танци или игра на тенис, биха могли да намалят риска от сърдечни заболявания и инсулт със 17%, а от рак със 7%.

Трябва да усетите ефектите от движението. Сърцето Ви ще забърза ход, но няма непременно да останете без дъх”, каза ръководителят изследването д-р Сорен Браге.

Редовните упражнения също помагат за намаляването на телесните мазнини и понижаването на кръвното налягане, както и допринасят за добрия сън.

Ползите са особено значими при някои конкретни видове рак, като рак на главата и шията, на стомаха, левкемия. Най-малко повлияни, от друга страна, са ракът на белия и черния дроб, на ендометриума, на дебелото черво и на гърдата.

Не е лесно обаче да бъдат изпълнени препоръките на Националната здравна служба – двама от трима души правят по-малко от 150 минути умерени упражнения, а няма и един на десет души, който да успява да покрие повече от 300 минути (пет часа) седмично.

За всеки, който намира тези 150 минути умерена физическа дейност седмично за стряскащи, откритията ни тук сигурно са добра новина”, каза още д-р Браге. “Ако 75 минути Ви се струват постижими, можете да опитате да ги увеличавате постепенно, докато не стигнете още по-полезните 150.”

Включването на приятни за нас дейности в седмичния ни график е най-добрият начин да се увеличи времето, прекарано в движение, твърдят експертите. Едно от предложенията им е карането на колело вместо кола до работното място или до магазина.

Националната здравна служба препоръчва на възрастни също упражнения, които укрепват мускулите два пъти седмично. Йога, пилатес, вдигане на тежести, интензивно градинарство и носене на тежки пазарски чанти се броят за такъв вид дейности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share