Епидемиолог: Има доказателства, че птичия грип е мутирал и се предава и между бозайници

Птичият грип е с много по-голяма смъртност от КОВИД-19, когато попадне у хората. Има доказателства, че този вирус е мутирал и се предава и между бозайници, а не само между птици. Това каза епидемиологът, работещ във Великобритания, д-р Петър Марков в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.

Той коментира предупреждението на епидемиолога Ричард Пийбоди от СЗО за пандемия от птичи грип. „Важно е да кажем, че птичият грип е доста по-различен от обикновения сезонен грип. Птичият грип, когато попадне у хора е изключително високо патогенен. За сравнение докато при КОВИД-19 1 на 1000 заразени може да почине, то при птичия грип смъртността е 2 на 1000 души. Тоест леталитетът е над 60%, когато този вирус е в хора”, обясни експертът.

Вирусът на птичия грип за щастие по-трудно се предава между хора. Практически няма случаи на предаване на този вирус от човек на човек. През последния месец обаче има докладвани две епидемии между бозайници – вирус във ферма от норки и при тюлени край Перу. „Това поражда притеснение, че вирусът е успял да се предаде между бозайници. Скокът между адаптация при птици адаптация при бозайници е много по-голям. Ако имаме патоген, който убива всеки втори и може да се предава между хора, това е много сериозно”, заяви Марков.

Произходът на вируса, който причини тази пандемията през последните вече три години, е от голямо значение. Правят се изследвания и проучвания в тази насока, коментира той.

Изказването на директора на ФБР Кристофър Рей, че КОВИД-19 най-вероятно идва от контролирана от китайското правителство лаборатория, e 100% политика и 0% наука, смята той. Има много доказателства за произход на вируса от животни, но не и от изтичане от лаборатория, посочи Марков.

„Имаме продължаваща циркулация на коронавируса – от последните подварианти на Омикрон, които еволюират един от друг. Омикрон е с доста по-ниска патогенност. Доста от хората по света са с имунитет – било то от преболедуване, било то след ваксинация. Нивата на заболеваемост и смъртност са много по-добре спрямо година или две по-рано. Но не бива да забравяме, че COVID-19 не е изчезнал. Той циркулира и еволюира и винаги има риск да се появи нов вариант, който е по-неблагоприятен”, обясни епидемиологът.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share