Вижте какви са ползите за здравето от сода бикарбонат

Содата за хляб (натриев бикарбонат), която е ключова съставка в много печива и дори може да се използва за екологично почистване на дома, е широко разпространена в повечето кухни. Тя се съдържа и в много продукти за орална хигиена, а някои хора дори я използват, за да изчистят няколко често срещани кожни заболявания. Използването ѝ върху кожата обаче крие потенциални рискове.

Сега ще обърнем внимание на това какви са ползите и опаностите от прилагането ѝ върху кожата, а също така и какви са съветите за безопасното ѝ използване.

Има ли ползи от содата за хляб за кожата?

Содата за хляб е достъпна и лесна за намиране. В някои случаи тя може да замени по-скъпите продукти за грижа за кожата, тъй като е подходяща за някои нейни състояния. Част от приложението ѝ е подкрепено от изследвания, докато за друга има само непотвърдени данни и трябва да се използват с повишено внимание.

11 кожни състояния, при които содата може да помогне:

1. Акне

Содата за хляб е естествен антисептик с антибактериални свойства. Тя може да помогне за намаляване на бактериите, които причиняват акне, когато се прилага локално. Въпреки това не се препоръчва да миете лицето си с нея или да я използвате за лечение на акне. Това лечение може да се използва с повишено внимание върху раменете или гърба, но не и върху големи участъци от тялото или лицето. За да използвате, направете паста от сода за хляб и вода. Поставе върху проблемните участъци за около 15 минути и изплакнете.

2. Екзема

Содата за хляб не е лек за екзема, но може да помогне за облекчаване на сърбежа, свързан с нея. Националната асоциация по екзема препоръчва да добавите 1/4 чаша сода за хляб към топла (не гореща) вана и да се накиснете за 10 до 15 минути. Внимателно подсушете кожата си с кърпа и след това я овлажнете.

3. Псориазис

Някои изследвания показват, че содата за хляб не е полезна за псориазис, когато се използва като локална паста. Въпреки това някои хора твърдят, че намират облекчение от сърбежа и зачервяването след вземане на вана със сода за хляб и овесени ядки. За да използвате във ваната, следвайте стъпките по-горе за лечение на симптомите на екзема.

4. Варицела

Вземането на вана със сода за хляб и овесени ядки може да помогне за намаляване на сърбежа и зачервяването, причинени от варицела. Добавете по една чаша от всяко от тях във водата за вана и се накиснете за 20 минути.

5. Хемороиди

Въпреки че не е лек, болката, сърбежът и възпалението на хемороидите могат да бъдат успокоени от вана със сода за хляб. Следвайте инструкциите по-горе за приготвяне на вана със сода за хляб.

6. Ихтиоза

Ихтиозата се отнася до група кожни заболявания, които могат да причинят суха и удебелена, люспеста кожа по цялото тяло. Потапянето във вода за вана, обработена със сода за хляб, е старо лечение на това състояние. Според теорията содата за хляб променя рН на водата във ваната, като помага за излющването на люспите, причинени от тези състояния. Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези твърдения.

7. Ухапвания от комари

Паста от сода за хляб и вода може да помогне за облекчаване на сърбежа, причинен от ухапвания от насекоми. Ако искате да я приготвите, смесете 1 супена лъжица сода за хляб с достатъчно вода, за да се получи паста. Нанесете върху ухапването от насекоми и оставете да действа до 10 минути, преди да измиете пастата от кожата си.

8. Пчелни ужилвания

Според неофициални данни пастата от сода за хляб може да неутрализира пчелната отрова и да намали болката, зачервяването и подуването при ужилване от пчела или оса.

9. Гъбични инфекции

Установено е, че гъбичните инфекции на кожата и ноктите, като онихомикоза, се подобряват при накисване в разтвор от сода за хляб и вода.

10. Дрождеви инфекции (кандидоза)

Дрождите са вид гъбички. Положителният ефект на содата за хляб върху гъбичните инфекции може да я превърне в ефективно средство за лечение на сърбежа, зачервяването и подуването, причинени от кандидоза – свръхрастеж на дрожди Candida по кожата. Изследванията са ограничени, но можете да опитате да се накиснете във вана със сода за хляб, за да помогнете за лечението на кандидоза. Не забравяйте да подсушите напълно кожата си след банята.

11. Премахване на враснали косми

Содата за хляб може да се използва като нежен ексфолиант за отстраняване на врасналите косми от кожата. Няма данни, които да потвърждават тази нейна употреба, но много хора се кълнат в ефективността ѝ. Опитайте се да направите паста с вода или некомедогенно масло. След това внимателно почистете с кръгообразни движения зоната от кожата, в която има враснали косъмчета.

Безопасно ли е?

Содата за хляб е алкално химично съединение. Тъй като е алкална, тя може да промени естественото рН на кожата. Всяко вещество с рН под 7,0 е киселинно, а всяко вещество с рН над 7,0 е алкално. Кожата трябва да бъде леко кисела, с рН между 4,5 и 5,5, но содата за хляб има рН 9.

Повишаването на рН на кожата ви може да доведе до изсушаване, дразнене и други странични ефекти. Алкалността на содата за хляб също я прави твърде основен разтвор, за да се използва като средство за измиване на лицето. Той може да лиши кожата от необходимите масла и да наруши киселинната мантия, от която кожата се нуждае, за да се предпази от инфекции и пробиви.

Разтворената сода за хляб може да се абсорбира през кожата. Поради тази причина ваните със сода за хляб не се препоръчват за някои хора. Избягвайте вани със сода за хляб, ако:

  • имате голяма или сериозна инфекция
  • имате отворени рани
  • имате диабет
  • имате сърдечно заболяване
  • сте бременна или кърмите
  • сте алергични към сода за хляб
  • са склонни към припадък

Не използвайте сода за хляб върху големи участъци от чувствителната кожа на бебето. Понякога содата за хляб се използва при обрив от пелени, но това не се препоръчва.

Способността на содата за хляб да нарушава нормалното рН на кожата може да доведе до метаболитна алкалоза. Това състояние възниква, когато нормалното ниво на рН на тъканите се повиши над нормалния диапазон. Съществуват по-безопасни начини за облекчаване на обрива от пелени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share