Дончев: Първо място за ГЕРБ би дало повече шансове да се формира кабинет

В предаването „Още от деня“ по БНТ Томислав Дончев, каза че при участие в избори всеки се стреми към максимално добър резултат. „Няма нищо на всяка цена. Първото място на ГЕРБ би дало на България по-голям шанс за кабинет. Ние сме склонни да правим компромиси, да потъпкваме егото си и да водим диалог.“

По думите му от честото ходене до урните, сме на ръба да загубим смисъла на политиката. Дончев се ядоса на водещата, която допусна, че тези избори отново няма да произведат кабинет.

„Смисълът на политиката е да произвежда резултати, които да помагат на хората, а не да участваме перманентно в политически скандали. Така няма да го докараме до никъде“, предупреди Томислав Дончев.„ГЕРБ е готов на всичко, за да има кабинет“, обяви политикът и добави: „До линията на самосъхранението“.

Според Дончев след изборите има три опции – партията, събрала най-голяма подкрепа, да състави кабинет; правителство на малцинството и кабинета „Габровски“, като модел. Който и да е коалиционен формат в следващия парламент, ще е или много труден, или невъзможен. Не трябва да забравяме обаче, че всяка политическа сила представлява групи от българското общество“.

На въпрос за състава на следващото НС, зам.-председателят на ГЕРБ отговори така: „С какво ситуацията през април месец 2023 г. ще е по-различна от есента на 2022 г.? Всички тези годежни сюжети, за това кой с кой би се харесал и взел, не са смислени“, каза той.

„Въпросът за съдебната реформа е важен и то не само за политиците, за партньорите, но и за българските граждани. Текстът, предложен от служебното правителство не е единственото, което би изчерпало съдебната реформа. В момента се работи по него и да се доусъвършенстват текстовете. Искрено вярвам, че предложения текст от министър Зарков ще бъде много по-приемлив и качествен“, посочи Дончев.

Във връзка със списъка „Магнитски“, Томислав Дончев заяви: „Не съм бил на всички срещи в американското посолство. „Магнитски“ е сигнал, който не сме разчели изяло какво точно съдържа. Това е пряка илюстрация, че ние в България нямаме капацитета да се справяме с проблемите си сами. Фактът, че самата Лаура Кьовеши дойде у нас показва, че най-вероятно от България има постъпили най-много сигнали в европрокуратурата“.

По повод проверката на пътища, строени от ГЕРБ, установили по-тънък слой асфалт, Дончев заяви, че това са политически действия, които целят да им навредят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share