Захариева за списъка “Магнитски”: Това не е насочено срещу партиите и не бива да се използва в предизборната риторика

България не стои добре сред евроатлантическите си партньори с противоречивите сигнали и изказванията, които се правят. Но в Киев знаят кой какво прави в България и са страшно благодарни. За тях е изключително важна войната не само на бойното поле, но политическите и моралните победи. Това каза Екатерина Захариева от ГЕРБ в предаването „120 минути“ по бТВ.

Тя заяви, че по време на посещението й в Киев заедно с дипломати и политици от 13 държави президентът Володимир Зеленски е изказал благодарност за решението на Народното събрание за обявяването на Гладомора в Украйна за геноцид.

Според нея можем да направим много повече за Украйна. Важно е властите в Киев да получат оръжия, и то своевременно. По отношение на действията на Русия не бива да има различия, категорична беше тя.

Според нея българите не искат да се изпраща оръжие в Украйна заради силната руска пропаганда у нас.

Тя оцени предложението на Естония оръжейната помощ да идва от името на ЕС, а не да се разглежда във всяка отделна държава, като много добро.

Екатерина Захариева заяви, че кампания, която е изградена предимно върху това да се сочи противника, без да се предлага алтернатива, е обречена. „Все пак това е състезание. Но трябва да предложиш алтернатива, да кажеш в какво си по-добър и кое правиш по-добре“, каза още тя и допълни, че през последните две години няма такава позитивна предизборна кампания.

Приоритет за всички политически сили трябва да бъдат растящите цени, нелегалната миграция. „Когато имаме слаба държава ще се случва и спекула, ще има и престъпления“, коментира тя.

Санкциите по списъка „Магнитски“ според нея не са насочени срещу партиите и не бива да се използват в предизборната риторика. „Не е приятно, че това се случва преди избори, не е приятно, че въобще такова нещо се случва. Не зная обаче дали законопроекта на Крум Зарков ще върне доверието на западните ни партньори в България, но тук според мен не става дума за доверието на партньорите ни, а на българските граждани в системата ни“, заяви Захариева.    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share