Стафидите помагат при анемия

Поради високото си съдържание на минерали и витамини стафидите са полезни за здравето на повечето хора. Те имат много фибри, така че подпомагат стомашно-чревния тракт. Богати са на желязо, а то е важно в борбата с анемията. Благодарение на витамините В1, В2 и В5, които се съхраняват в тях, и на микроелемента магнезий се подобрява работата на нервната система, човек се успокоява, сънят му се подобрява, съобщи “Труд бг”.

Стафидите са богати на калий, който има благоприятен ефект върху бъбречната функция и състоянието на кожата. Оказва диуретичен ефект и помага за премахване на токсичните вещества от тялото.

Отварите от стафиди имат имуностимулиращи и бактерицидни свойства – те помагат бързо да се справите с настинка. Пречистват кръвта, чудесна помощ са при сърдечни заболявания, активират мозъка и ускоряват преминаването на нервните импулси.

Противопоказания

Като цяло стафидите са полезни за човешкото тяло, но не трябва да се консумират в прекалено големи количества. Освен това имат редица противопоказания: детска възраст до 4 години (опасност от задавяне); разстройства на червата; гастрит, стомашна язва, панкреатит; затлъстяване; диабет. Страдащите от алергии да ги използват с повишено внимание.

Как и защо да се накисват

Основното правило за употребата на стафиди е предварително накисване за 20-30 минути в топла вода. Така се отмиват цялата мръсотия и прах, които могат да полепнат по време на сушенето и съхранението. На второ място, в накиснатите сушени плодове фибрите набъбват и оказват още по-добър ефект върху работата на стомашно-чревния тракт.

Колко да ядете

Стафидите могат да се консумират като самостоятелно ястие – за междинна закуска, но трябва да се има предвид високото им съдържание на калории. Препоръчва се да се добавят към зърнени храни, извара и десерти. Могат да бъдат чудесен заместител на бялата захар. Дневната норма за възрастен при липса на противопоказания е 2 супени лъжици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *