Търсенето на дървесина расте

Търсенето на дървесина расте. Тази година то е два пъти по-голямо в сравнение с миналата и затова цената на дървата за огрев е по-висока. От горските стопанства уверяват, че дърва ще има, а цената им ще зависи от цената на енергоносителите.

Най-евтини са дървата там, където са отсечени – на сечището в Ярлово цената им е 60 лева за кубик.Когато стигнат в града, цената скача. В складовете на столичното околовръстно кубик струва 100-110 лв, дори и 150 лв.

„Виждаме каква е цената на електричеството, на газта, на петрола и по тази причина търсенето на дървесина определено е завишено, може би два пъти по-голямо е търсенето в сравнение с предишните години”, казва инж. Дамян Дамянов, Югозападно държавно горско предприятие.

Заради скъпата дървесина предишното правителство беше обещало, че ще осигури по-евтини дърва за огрев – около 80 до 100 лева за кубик. Според инж. Дамянов това е възможно и дори Югозападното горско предприятие го прави.

И така, на сечището дървата са на цена 60 лв. за кубик, в централния склад – 90лева, а за да ги доставят пред дома ви – 105 лева на кубик.За зимата потребителите имат стратегия, за да се справят – икономия – не отопляваш цялата къща, а само 1-2 стаи.Ако си намерите дърва по 100 лева за кубик и изкарате зимата с десет кубика, топлото ще ви излезе 1000 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *