Диана Русинова: Автобусите, влизащи от Турция, не подлежат на никакъв контрол

Канавките на пътя са почистени от АПИ, а пътят е в ремонт. Това е причината да няма маркировка на пътя между Велико Търново и Русе. Дали това има отношение към катастрофата ще го кажат разследващите. Това каза Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики в България в предаването „Тази неделя” по бТВ.

Забавените ремонти неминуемо ще се отразяват и се отразяват на пътната безопасност.Тя обърна внимание, че обикновено тежките пътни инциденти стават през нощта, защото ДАИ или Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” не работи през нощта.

„Автобусите, влизащи от Турция, не подлежат на никакъв контрол. Минават митническа проверка, но много често те се използват за карго превози. Имат изменение на конструкцията. 50-местен автобус може да вози до 17 тона, а те возят над 20 тона. Когато теглото на автобуса е над 20 тона, то не се разпределя правилно и при екстремна ситуация се получава пътен инцидент. Нормално ли е контролиращият орган в България да има контролно време?”, попита Русинова.

Повечето водачи пътуват през нощта точно защото елементът „Корупция” в „Автомобилна администрация” е много голям и поради тази причина те избягват да минават през България през деня, а пътуват през нощта, когато контрол няма, обясни тя.Според нея автомобилът, който е спрял край пътя и в който автобусът се удря, е бил спрял неправилно.

Тя посочи, че фирмата е регистрирана в Румъния, за да заобиколят турските граждани законите на Европейския съюз. Същият автобус е минавал многократно по същия маршрут и е извършвал множество нарушения, свързани с превишение на скоростта, неправилно изпреварване и движение в населени места, заснети с видеокамери, подчерта Русинова.

Тя призова министър-председателя да вземе съответните мерки, за да заработи „Автомобилна администрация” и Държавната агенция за безопасност на пътищата. „В тази държава няма човек, който да се ангажира с тези проблеми, и най-удобно прехвърляме отговорност на инфраструктурата и на водачите”, заяви тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *