Петков: Кабинетът няма да падне след гласуването за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска от нас да ремонтираме тяхна военна техника, не за военна помощ. Това каза премиерът Кирил Петков в предаването „120 минути” по бТВ.

По думите му „Терем” и „Авионамс” имат специализацията да ремонтират точно такова оръжие.

Той посочи, че в момента украинското правителство получава военна помощ от редица стани – от САЩ, Германия, Франция, Полша, Чехия. Тези оръжия са модерни и им дават шанс, въпреки много по-малката армия, да отстояват позициите си. „България не е с най-голямата и силна армия в света, но това, което ние имаме, което е много ценно за тях, и сме едни от малкото в региона, е възможности да поправяме руска техника. Реално повечето техни заводи са унищожени”, заяви Кирил Петков.

Украинският президент е поискал помощ и за пласирането на 15 тона жито от Одеса чрез пристанището във Варна, както и за износа на електроенергия. „Реално би било полезно дори ние да го купим, да го продадем на Гърция, например, където пък те използват газ за създаване и производство на ток, и реално да направим една регионална стратегия. Потенциално може гръцкият газ да бъде освободен за региона, докато ние изнасяме ток”, обясни Кирил Петков.

Той уточни, че формулировката на „Продължаваме промяната” е „военно-техническа помощ”. „Това означава всякаква военна техника да бъде изпращана към Украйна, от която те имат нужда. В това число влиза оръжие и муниции, но въпросът е какво те искат от нас”, добави Петков.

„Продължаваме промяната” ще гласува за общия мандат на военно-техническа помощ, което покрива всичко. „Оттам нататък какво ще поискат украинските ни партньори, ще гледаме да го предоставим, ако е в нашите възможности”, заяви Кирил Петков.

По думите му би било безотговорно да се допусне падането на правителството заради въпроса за предоставяне на военна помощ на Украйна. „Това, което виждам, е, че всички партньори, видяхте и говоренето на част от хората от БСП в последната седмица, осъзнават, че в момента да пуснем това правителство в средата на война да падне, е много безотговорно и аз не вярвам, че те това ще го направят”, заяви Петков.

Ако се приеме оказването на военно-техническа помощ, Министерството на отбраната ще задейства веднага процедурата с Министерството на отбраната на Украйна и започва организацията на цялата ремонтна дейност на украинската техника, заяви премиерът. Интерес от това според него ще има и България. „Заводът „Терем” и „Авионамс” нямат работа напоследък. Реално за тях ще е глътка въздух. За нашето пристанище във Варна – какво по-добре, отколкото ние да сме разпределителен център за една стока, която в момента ще бъде в липса в цяла Европа. С други думи, много е важно вместо да си гледаме само в обувките и да виждаме кое е много важно за нас, ако наистина вярваме, че искаме да помогнем, ние трябва да видим как можем да помогнем така, че тези хора, които наистина имат нужда, да задоволим техните нужди, а по пътя се оказва, че това е добре и за България”, отбеляза Петков.

За кризата със спрените доставка на природен газ от Русия премиерът припомни, че през ноември сме се отказали от 2/3 от пазарното количество на азерския газ. „Отказали сме с решение на шефа на „Булгаргаз”, въпреки че цената е 1/3 от тази на „Газпром”, обясни Петков.

Той отбеляза, че е говорил с изпълнителния директор на „Бритиш петролиум” и се надява количествата на доставките да бъдат възстановени по-рано от юни.

„Миксът, който можем да купуваме от Гърция, и това, което може да купуваме от Азербайджан, ще бъде на средна стойност по-ниска от тази на „Газпром”, заяви премиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share