Николов: Възможно е да се разделим с руския газ

България не е в неизпълнение на договора с „Газпром Експорт”. Отговорност трябва да се търси на отсрещната страна. Ако бяхме разписали предложените изменения, има голяма вероятност цената, която се плаща за втечнен газ, да е по-ниска от това, което щяхме да плащаме на „Газпром”. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов в предаването „Защо, господин министър?” по бТВ.

По думите му договорът, който е сключен към момента, за да се подсигури необходимото количество газ, е с цена около 10% над цената, която страната ни е щяла да заплатим при валиден договор с „Газпром Експорт” без разписване на анекса. При разписване на анекса има непредвидимост на цената, непредвидимост на разходите, допълни министър Николов.

Резервираните количества газ от МЕТ са за собствени търговски цели, заяви Александър Николов. Компанията, която предостави най-добра оферта за България, тя получава право да доставя количества в България при форсмажор.

„За да резервира капацитет „Булгаргаз”, трябва да спре газоподаването на конвенционални количества към България. когато трябва да се реши нещо от днес за утре, се прави възможно най-ефективното и най-бързото решение, така че да бъдат подсигурен доставките и да има възможно най-добра цена. „Ревитуса” не обслужва само България, МЕТ не е единствената компания, която има запазен капацитет на „Ревитуса”. Пазарът е отворен. Ако очаквате да се каже на конкретна компания „Резервирай” или „Не резервирай”, това означава държавен контрол. Разходите по резервиране са за сметка на дружеството”, обясни министър Николов.

Цената на природния газ за следващия месец има пряка зависимост с анекса към договора с партньорите ни в Азербайджан, подчерта Александър Николов. „Ако този анекс не съществуваше, цената от 1 май нататък щеше да е по-ниска. Ние правим всичко възможно да се върнат всички количества от Азербайджан в България на договорената цена. Вредата от тези анекси като пропуснати ползи са над 370 милиона евро. Бившият шеф на „Булгаргаз” Николай Павлов е отговорен за разписването на анекса”, посочи Николов.

България може да се раздели с руския газ, смята министърът на енергетиката. „Оттук нататък планирането на ниво Европейска комисия за Югоизточен регион е много важно от гледна точка на обем и съответно по-добра цена. Засега с реални данни, дългосрочно с инфраструктурата, която е около нас, Турция и Гърция – това е възможно”, смята той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share