Столтенберг: НАТО е готов да подкрепя Украйна с месеци и дори години

НАТО се готви да оказва подкрепа на Украйна “за дълъг период от време”, докато трае военният конфликт с Русия. Дори и да е “за месеци и години”, заяви в четвъртък генералният секретар на блока Йенс Столтенберг.

В речта си пред младежка среща на върха в Брюксел Столтенберг заяви, че прекратяването на военните действия е в ръцете на руския президент Владимир Путин, тъй като той е “започнал войната” Затова, каза Столтенберг, западните страни ще продължат да “оказват максимален натиск върху президента Путин да прекрати войната”, като налагат санкции на Москва и предоставят икономическа и военна подкрепа на Украйна.

“Ситуацията в Украйна е много непредсказуема и крехка, но има абсолютна вероятност тази война да се проточи и да продължи с месеци и години”, обясни ръководителят на НАТО.

Като отчитат този факт, блокът и неговите съюзници “се подготвят да предоставят подкрепа за дълъг период от време, както и да помогнат на Украйна да премине от старото оборудване от съветската епоха към по-модерни оръжия и системи по стандартите на НАТО”, заяви Столтенберг.

Той подчерта, че подобен преход изисква допълнително обучение на украинските сили и по-добра координация на усилията между страните, подкрепящи Киев. В този контекст той приветства предложението на САЩ за провеждане на ежемесечни разговори със съюзници от и извън НАТО относно самозащитата на Украйна.

По-рано тази седмица министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призна, че като помага на Киев, Вашингтон иска да види “Русия отслабена до степен, в която тя да не може да прави нещата, които направи, нахлувайки в Украйна”

Москва постоянно предупреждава Запада да не “помпа” Украйна с оръжия, като твърди, че подобни действия само ще доведат до удължаване на военните действия и ще създадат дългосрочни проблеми в бъдеще. Кремъл също така даде да се разбере, че всички доставки на военна техника ще бъдат считани за легитимна цел, щом преминат на територията на Украйна.

Генералният секретар на НАТО също така заяви, че Украйна ще остане “високо ценен партньор на НАТО” и затова алиансът ще подкрепя “евроатлантическите стремежи на Киев” Столтенберг обаче уточни, че конкретни преговори по отношение на кандидатурата на Украйна за членство в НАТО ще бъдат възможни едва след приключването на военния конфликт.

Потенциалното членство на Украйна в НАТО и разширяването на алианса на изток бяха посочени от Москва като една от основните причини за започването на военната операция. Русия разглежда подобни събития като пряка заплаха за своята сигурност и настоява за неутрален статут на Украйна. След кръгове от преговори Киев иска международни гаранции за сигурност в замяна на неутралния статут. Засега преговорите между Русия и Украйна очевидно са в застой. Руският външен министър Сергей Лавров наскоро обвини Лондон и Вашингтон, че карат Киев да отстъпи от постигнатите по-рано споразумения с Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share