Николов:„Булгаргаз” прави всичко възможно да осигури конкурента цена

Проблемът е в зависимостта на Европа от доставките на газ от Русия. Русия не следва да се идентифицира с Путин. 75% от общото производство на „Газпром” се консумира от Европа. Колкото е лоша за Европа тази зависимост, толкова е и за Русия. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов в предаването „Говори сега” по БНТ.

Стратегическите за страната решения се взимат не еднолично, а с консенсус в Министерски съвет. Според него, при подписване на анекса към договора с „Газпром”, има риск от повишаване на цената на газа с минимум 11%. „По никакъв начин не съм имал нужда от съвет от който и да е. „Булгаргаз” спази всички възможни дипломатически изисквания. Няма как на каквато и разумна основа да се подпише онова, което дойде от „Газпром”, защото съдържа елементи, които са неприемливи, поставя България в незавидно положение и защото който и да разпише това нещо, той е потенциален клиент на прокуратурата. Ако се разпише това нещо, означава изключително тежки финансови последици за „Булгаргаз”, обясни Николов.

Българската страна не е нарушила каквато и да е клауза, категоричен е министърът. Той заяви, че очаква ЕС да излезе с единна позиция за газовите доставки. „Имахме среща в Брюксел, следва среща на 2 май между всички енергийни министри. Основната тема ще бъде какви действия ще предприемат различните държави. Зависимостта на Австрия и Германия е доста по-различна от българската”, обясни министър Николов.

„Булгаргаз” прави всичко възможно да осигури конкурента цена, увери енергийният министър.

„Частично, количествата, които не се консумират в Гърция, остават в България. Това са излишъци и съвсем нормално е, ако цената им е конкурентна, „Булгаргаз” да се възползва от тях”, обясни Николов.

От следващата седмица газът у нас ще бъде по-скъп, в зависимост какво ще успеем да договорим с Азербайджан, каза Николов.

Според него обаче в средносръчен и дългосрочен план цената на газа в европейския регион ще намалява. „В момента се изследват системите на консумация и зависимостта на електрическа енергия. Когато миксът се погледне на регионално ниво, а не на национално, това променя драстично системата”, смята енергийният министър.

На ниво количества природен газ в България не следва да се очакват нарушения в доставките. Цената зависи от „Газпром” на ниво Европа, обясни Николов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share