Летище София става на 85 години

Летище София става на 85 години. Годишнината ще бъде отбелязана с поредица от събития през следващите месеци.

Терминал 1 е първата построена сграда на летището, която, макар и реновирана многократно, е запазила автентичния си облик от средата на миналия век. Превъртайки лентата назад, указ за построяването на летището издава Цар Борис III на 16 септември 1937 година. Тогава е избран теренът около село Враждебна. А причината е, че районът се намира в котловина и заради честите мъгли осигурявал сигурност при евентуална война. Реалното строителство започва години след издаването на указа. Днес 27 авиокомпании осигуряват полети оттук. В близките месеци се очаква Терминал 2 да бъде реновиран с повече гишета, ресторанти и бизнес салони. Ще бъде изграден и изцяло нов Терминал 3.

През 2016 година пилотът Марио Бакалов приземява най-големия пътнически самолет в света – Airbus A380. Това се случва на едно специално за него място – летище София. Описва летище София преди 30 години като блян. За първи път се качва на самолет именно там, но в ролята на пасажер.

„Вратата към кабината беше отворена. И до ден днешен си спомням как влязох вътре, всичките копчета, пилотите в униформи. И си казах, че искам някой ден и аз да стана пилот“, спомня си пилотът.

Един самолет проправя път в кариерата на капитан Красимир Минков преди 38 години. Оттогава досега летище София за него се превръща във втори дом. Един от най-кризисните моменти в кариерата му е свързан именно с полет към столицата. Тогава той така и не успява да кацне в София. Пожар в пилотската кабина го принуждава да се приземи аварийно в Будапеща.

„Димът беше много лютив за очите и много трудно се виждаха приборите“, разказва капитанът.

Днес от летището се изпълняват директни полети до над 80 дестинации по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share