Алибегов: Време е за социални мерки

Проблемът на българския бизнес не са маските или рестриктивните мерки, а това, че няма съответна държавна помощ. Ако бизнесът би трябвало да се възвръща самичък, то за това ще му отнеме доста време. Това съобщи ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в ефира на Нова телевизия.

По думите му разноските по отношение на предходните две години са се вдигнали три пъти. Всички артикули, които доближават до нашите обекти към този момент са с 10-15% нарастване.

Нямаме опция да вдигнем цените, тъй като това би се отразило пагубно на бизнеса ни. Би трябвало да вдигнем цените с 15-20%, само че това пазарът няма по какъв начин да го понесе, изясни още той. Намаляването на Данък добавена стойност за ресторантьорите е икономическа мярка, с цел да останат повече пари в бранша, а в този момент е време за обществени ограничения.

На национално равнище 25% от заведенията и заведенията за хранене са затворили. Лятото няма ограничавания, хората се движиха умерено и вървяха на море, само че какво се случва зимата – не знаем какво ще стане през октомври. СЗО не са споделили, че пандемията е свършила, съобщи той.

По думите му туризмът би трябвало да е народен приоритет и този сезон е противоречив, тъй като ще липсват съветските туристи, а те не идват за седмица у нас, а прекарват цялото лято. “Ще забележим занапред какъв ще е сезонът и от кое място ще дойдат туристите”, сподели Алибегов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share