Експерти: По-евтин ток у нас, ако затворим въглищните електроцентрали

Колкото по-бързо България затвори въглищните електроцентрали, толкова по-евтин ток ще има у нас. Това прогнозират експерти от Центъра за изследване на демокрацията. Затова били необходими масирани инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

По думите на експертите въглищните централи се субсидират от държавата с около един милиард евро годишно, а след 2025-а година това финансиране ще стане невъзможно.

„Песимистичният сценарий показва, че ще има бавно затваряне на въглищните централи до 2030-а година, което води след себе си сериозно покачване на електроенергията на едро с над 50% в същия период, при целевия сценарий, който сме разгледали, където въглищните централи затварят много по-рано, повишението на електроенергията е само с 13%”, каза Мартин Владимиров.

А според Констанца Рангелова, която е старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, основното, което трябва да направи страната ни, е да намали зависимостите от природен газ, особено този, които идват от Русия.

„Природният газ е доказал, че е една от най-големите движещи сили за повишаването на цените на електроенергията последните месеци в цяла Европа”, допълни тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share