Папа Франциск: Вместо да спре, войната стана по-тежка

Папа Франциск поздрави православните християни за Великден, който православните църкви отбелязват тази седмица, и призова отново за Великденско примирие в Украйна и спиране на нападенията срещу “изтощеното население”, предаде Франс прес.

“На днешния ден се отбелязват два месеца от началото на тази война” на 24 февруари, припомни папата след неделната си проповед на площад “Св. Петър”, на която присъстваха хиляди вярващи. Някои от тях развяваха украински знамена.

“Вместо да спре, войната стана по-тежка. Тъжно е, че в тези дни, които са най-светите и тържествени за християните, се чува по-силно убийственият звук на оръжията, вместо този на камбаните, обявяващи възкресението” на Христос”, добави папата, който не спира да призовава за мир в Украйна и да осъжда страданието на мирното население.

ООН също призова днес за сключване на незабавно примирие в Мариупол, за да бъдат евакуирани около 100 000 цивилни от пристанищния град, който е почти изцяло под контрола на руската армия. “Необходима е незабавна пауза в боевете, за да бъдат спасени животи”, подчерта координаторът за Украйна Амин Ауад, цитиран от АФП. “Утре ще е прекалено късно”.

За примирие в Украйна и отваряне на хуманитарни коридори за евакуация на цивилните от Мариупол призова снощи и Вселенския патриарх Вартоломей Първи, по време на великденската литургия в Истанбул, предаде Асошиейтед прес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share