Йорданова: Закриването на специализираното правосъдие е важна крачка за премахването на паралелната система

Решението на ВСС е незаконосъобразно, то е в нарушение на Конституцията. Мое задължение е да го оспоря. Това каза по NOVA NEWS министърът на правосъдието Надежда Йорданова в предаването „Офанзива”.

По думите й част от основанията, които Пленумът на ВСС е отказал да разгледа, са били по изявления, които Иван Гешев е правил в различно качество, не като главен прокурор, но те стават известни в хода на мандата му като главен прокурор и уронват престижа на съдебната власт.

За нея всяко едно от обстоятелствата, които са включени в предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор, е годно и самостоятелно основание за това. „Те са случаят с Баневи, Елена Йончева, „Жоси”, в който Иван Гешев ангажира прокуратурата в защита на свой роднина – баща си, без да се обследват обстоятелствата, с пресссъобщение”, изброи министърът.

Основанията за предсрочното освобождаване на длъжността не са свързани с извършване на престъпления от главния прокурор, а уронването на престижа на съдебната власт, породено от действия и бездействия, подчерта Надежда Йорданова.

За нея по случая с Елена Йончева българската прокуратура води политически повлияно досъдебно производство и иска да проверява факти и обстоятелства по политически причини. Нарушаване презумпцията за невиновност по случая „Баневи” пък е лош сигнал за цялата система. „Главният прокурор не предприема действия да покаже, че такова поведение е недопустимо и че това няма да се повтаря повече”, посочи правосъдният министър.

Йорданова смята, че именно главният прокурор има крайната отговорност за законосъобразността на изпълнение на правомощията на всички прокурори. Тя не вижда основания за прекратяване на процедурата пред ВСС, защото част от основанията в предложението не са засегнати от жалбата, която е внесена във ВСС.

„Има лични действия, включително и правни актове на главния прокурор. По време на протестите през 2020 година със свои изявления главният прокурор предопредели следващите действия на прокуратурата във връзка с разследването на полицейското насилие. При случая „Осемте джуджета” също имаше изказвания на Иван Гешев, които показват предубеденост”, отбеляза Надежда Йорданова.

По думите й закриването на специализираното правосъдие е важна крачка за премахването на паралелната система. „Специализацията в досъдебното производство е добро нещо, съдът обаче трябва да е общ. Закриването на тези институции по никакъв начин не влияе на защитените свидетели, както и на информацията, придобита по надлежен ред чрез СРС”, посочи правосъдният министър.

Няма никакъв опит политически да се овладее системата, категорична бе Йорданова. „Магистратите ще продължат да работят, те ще бъдат преназначени от настоящия ВСС. Няма как да има политическа намеса”, добави тя.

Според Йорданова трябва да се направи всичко възможно да се избере нов гуверньор на БНБ, а оставянето на настоящият гуверньор би било грешка.

Главният прокурор трябва да бъде отчетен, да носи отговорност и да му се търси такава. „Едно от възможните решения е да бъде избиран от парламента. Процедурата за избор е важна, но важно е и търсенето на отговорност”, заяви Надежда Йорданова.

За работата в коалицията в сектор „Правосъдие” министърът добави, че въпреки някои нюанси в позициите, тя върви гладко и с добри темпове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share