Повечето сърби не желаят членство на страната в ЕС

Повечето граждани са против членство на Сърбия в ЕС, сочи проучване на агенция ИПСОС, публикувано във в.“Блиц“. Причината за това е натискът, който евросъюзът оказва на Сърбия във връзка с въвеждането на санкции срещу Русия.

Според анкетата 44 процента от запитаните са против европейската интеграция на Сърбия, а 35 на сто я подкрепят. Останалите 21 процента не са поискали да посочат или не са могли да определят. По правило до намаляване на подкрепата за влизане в ЕС се стига при кризисни ситуации, например когато нарасна натиска във връзка с Косово или когато беше обявена пандемията от коронавирус. Такъв срив на подкрепа обаче никога не се е случвал, както през последните седмици.

Марко Уляревич, директор на Ипсос каза за „Блиц“, че днес за първи път откакто се следят тенденциите, свързани с европейската интеграция, се отчита, че по-голям брой сърби не биха гласували за присъединяване към ЕС на евентуален референдум спрямо онези, които подкрепят интеграцията.

През март имаше рязко увеличение на броя на хората, които са против евроинтеграцията, наред с лек спад на тези, които подкрепят евроинтеграцията. Последния месец имаме регистрирано продължение на тенденцията на нарастване на броя на хората, които са против присъединяването към ЕС, с още по-рязък спад на тези, които подкрепят интеграцията. Сега имаме 34,9 процента от гражданите, които биха подкрепили присъединяването на Сърбия към ЕС на референдум, а 43,8 процента биха гласували против, казва Уляревич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share