ЕК одобри 21 млрд. евро помощ за германски и полски компании, засегнати от санкциите срещу Русия

Европейската комисия (ЕК) одобри германска схема на стойност 20 милиарда евро за подпомагане на местни компании, засегнати от санкциите срещу Русия, както и 836 милиона евро полска държавна помощ за селскостопанския сектор. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на европейската институция.

Брюксел обяви, че германската схема за подпомагане ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства, данъчни или платежни предимства, възстановими аванси, гаранции, заеми, финансиране чрез собствен капитал и хибридно финансиране за всички компании, засегнати от наложените на Русия санкции (с изключение на компаниите във финансовия сектор).

В секторите на селскостопанската продукция, рибарството и аквакултурите помощта ще бъде ограничена до 35 000 евро на компания, а в останалите сектори – до 400 000 евро.

Полската схема, под формата на директни безвъзмездни средства, ще бъде отворена за фермери, засегнати от нарастващите разходи за торове, причинени от настоящата геополитическа криза и свързаните с нея санкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share