Световната банка намали прогнозата си за глобалния растеж до 3,2% пункта

Световната банка намали прогнозата си за глобалния растеж до 3,2% пунктаСветовната банка намалява прогнозата си за глобалния растеж през 2022 г. с почти един процентен пункт до 3,2% от предишна оценка за експанзия с 4,1%, като солидната низходяща ревизия е в резултат на негативните последици от инвазията на Русия в Украйна, заяви в понеделник президентът на СБ Дейвид Малпас.

Малпас също така каза пред репортери по време на конферентен разговор, че Световната банка отговаря на допълнителния икономически стрес от войната, като предлага нова, 15-месечна цел за кризисно финансиране в размер на 170 милиарда долара, като целта е да се ангажират около 50 милиарда долара от това финансиране през следващата три месеца.

Той отбеляза, че най-големият компонент при намаляването на прогнозата на банката за глобалния растеж е очакваното свиване с 4,1% на икономиката в региона на Европа и Централна Азия, включващ Украйна, Русия и съседните им държави.

Световната банка намали и прогнозите си за развитите и за редица от развиващите се икономики поради скока в цените на храните и енергията, причинени от смущенията във веригите на доставки, свързани с войната, посочи Малпас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share