Маргаритов, КЗП: „Проверяваме фирмите за бързи кредити“

„България е сред малкото страни в света, в които има условия за пълноценен зимен и летен туризъм, за балнео и спа, както и за развиващия се все по-добре културен туризъм.“ Това посочи по БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Той направи паралел с обема от проверки, извършвани от Комисията преди пандемията и към настоящия момент. „През 2019 г. сме извършили над 7 500 проверки и сме издали около 750 акта за установяване на нарушения. През следващите две години се наблюдава почти двоен спад, основно поради големия брой неработещи обекти. Сега вече виждаме едно оживление и ще проследим с внимание началото на летния сезон. Традиционно целта ни е да стартираме с превенция – проверки в обекти, в които са установявани нарушения в минали периоди“, допълни той. Маргаритов настоя всичко, което пише в туристическите обяви и се вижда на хубавите картинки, да бъде предоставяно на потребителите.

Председателят на КЗП също така представи информация за текущи проверки на КЗП в навечерието на Великденските празници: „Съвместно с колегите от другите институции целим да установим дали е налице изискуемото от закона: коректно обявяване на цени, срок на годност, извършване на търговия само в определените за това места“. Той посочи, че известни основания за повишаване на цените има, но в България засега няма никакъв риск от изчерпване на стоките от първа необходимост и призова хората да не се подават на неверни информации и манипулации, защото това допълнително и неоснователно води до повишаване на цените на основни продукти.

Припомняме, че през изминалата седмица в интервю за Информационна агенция БГНЕС председателят коментира внасянето на проекта на Закон за събиране на вземания по потребителски договори в Народното събрание и го определи като навременен и целящ да предпази потребителите в трудните времена. Във връзка с поскъпването на определени стоки и услуги Маргаритов посочи, че е в ход кампания за проверка на фирмите за бързи кредити: “Очаква се да нараснат кредитите, които потребителите ще взимат, особено бързите, потребителските, за да поемат някакво задължение, което им е възникнало текущо. За голямо съжаление поне от първите резултати, се оказва, че въпреки че в последно време сме ги проверявали и се изчистиха доста неща, сега отново има опити за нелоялни практики, за спестяване на информация по отношение на това какъв ще бъде цялостният размер на този кредит – не само сумата, която ще вземем, но и тази, която ще трябва да върнем.“ Установени са опити за незаконно увеличаване на общия размер на кредита и на липса на съществени реквизити в текстовете на самите договори. „Ние много активно продължаваме да работим и няма да има никакъв компромис ако и когато установяваме, че тези фирми се опитват да натоварят потребителите, просто защото много хора имат възникнали спешно потребности”, заключи Маргаритов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share