Дженифър Гарнър на 50

Предвид начина, по който изглежда, човек със сигурност не би предположил, че днес очарователната Дженифър Гарнър, сочена за една от най-харизматичните жени, появявали се някога на големия екран, навършва петдесет години. Всички, които я познават, единодушно заявяват, че тя е изключително слънчев човек, чийто характер е в абсолютен разрез с мрачното време на днешния ден. Освен това хората, работили с нея, казват още, че Джен е изключително земнa и непринуденa – жена, притежаваща сърце, изпълнено с доброта. Нещо повече, по думите им след като режисьорът извика “Стоп” на снимачната площадка, тя се превръща в дете с необуздан смях, радващо се на малките неща. Може би точно затова обаятелната актриса се оказва най-подходящият избор за ролята на Джена Ринк в “Събудих се на 30” – 13-годишното момиче, чието желание да бъде на 30 г. се сбъдва за една нощ.

От началото на кариерата ѝ досега сме я виждали в най-различни роли, но независимо дали се превъплъщава в корав агент на ЦРУ или безмилостен наемен убиец, благодарение на своята лъчезарна усмивка с дълбоки трапчинки, способна да зарази дори най-безчувствения човек, карайки го да се засмее, нейната добросърдечност често пробива суровата маска на иначе сериозния ѝ екранен образ.

Със сигурност това е една от множеството причини целият свят да се влюби в нея, тъй като без значение колко се опитва, тя просто не може напълно да прикрие своето великодушие и състрадание, устояли на жестоките катаклизми, през които ѝ се наложи да премине в личен план заради бившия си съпруг Бен Афлек. В крайна сметка, най-голямото постижение в този живот не са нито славата, нито парите, а онова, което всеки човек носи в себе си. Поради тази причина спокойно може да се каже, че холивудската знаменитост разполага с много повече от редица свои колеги, взети накуп, които надали някога изобщо ще разберат с какво всъщност ги превъзхожда тя.

Много дами, стоящи на прага на петото си десетилетие, вероятно биха изпитвали несигурност и притеснение, но не и Гарнър, която неотдавна сподели в свое интервю, че няма търпение да навлезе в своето. И как би могло да бъде иначе, при положение че за нея стрелките на часовника като че ли отдавна са спрели своя ход, запазвайки привлекателната ѝ външност непокътната, останала напълно неподвластна на времето, познато със способността си изкусно да краде от човека, отнемайки му тихомълком всико, което притежава.

Достигайки нейната възраст, навярно безброй представителки на нежния пол биха се радвали да притежават дори наполовина от безупречния ѝ вид, зад който обаче стоят немалко усилия, като интензивните упражнения във фитнес залата, редовните уроци по танци (най-вече балет) и здравословния режим на хранене, включващ плодове и зеленчуци, които е отгледала сама в градината на къщата си. Да, въпреки че има запазено място на червения килим, озарен от светлините на прожекторите, Джен не се страхува да изцапа ръцете си. Достойно за възхищение, тя предпочита да се труди здраво, дори това да означава, че трябва да се поизпоти, за да постигне всичко, което желае, вместо то да ѝ бъде поднесено на тепсия, ей така – даром.

Истината е, че брюнетката не се притеснява от остаряването. Според нея истинската красота не е в огледалото, а в отношенията между хората, тъй като за да разберем кои сме, трябва да се огледаме именно в техните очи. В миналото тя неведнъж се е обявявала против съвременните стандарти за привлекателност, според които различните интервенции са абсолютно наложителни процедури, ако една жена иска да запази своята хубост. В тази връзка актрисата многократно е заявявала, че не одобрява дори ботокса и филърите, предпочитайки да приеме своите недостатъци, вместо да се опита да ги отстрани.

Искам да бъда естествена. Считам, че това е съвсем нормално, въпреки модерните тенденции, убеждаващи жените в противното“, казва Гарнър, признавайки, че е наследила този възглед от майка си. “Тя ми каза, че най-голямото изкушение, когато остаряваш, е да се взираш в огледалото, съсредоточавайки се почти маниакално върху промените, които виждаш, че настъпват в образа ти. Затова нейната тайна е следната – не поглеждай там! Просто бъди благодарен, че си жив. Използвай времето, което имаш, за да се опиташ да направиш света поне малко по-добър“, издава тя.

 

Дженифър с родителите и сестрите си
Дженифър с родителите и сестрите си Снимка: AP/БТА

 

Разисквайки нейната прелест, няма как да не посочим, че онова, което наистина я кара да сияе с пълна сила, всъщност е не друго, а семейството ѝ, което тя обича безусловно. И ако някой се чуди как ще прекара личния си празник, наскоро Джен сподели, че ще бъде със своите най-близки хора, заемащи специално място в сърцето ѝ.

Родителите, сестрите и племенниците ми си купиха билети, за да бъдат до мен. Не знам точно какво ще правим, но се вълнувам, че ще бъдем заедно!“, каза звездата от “Проектът “Адам” пред телевизия Extra.

Преди това тя реши всеки ден да споделя със своите почитатели в Инстаграм нещата, които я правят щастлива, умишлено възнамерявайки да изброи точно петдесет – на колкото години става, а сред тях попада посещението на бащиния ѝ дом.

Нещо, което обичам: Зелените хълмове, които се издигат, за да ме приветстват с добре дошла у дома“, написа тя неотдавна към видео, публикувано във виртуалното пространство, на което бе заснела пейзажа, виждащ се през илюминатора на самолета, водещ я в родния ѝ град.

Сега, в чест на тази прекрасна дама, смятаме да разкажем нейната история от начало, за да отбележим подобаващо новата глава в нея, която започва от днес. И така, започваме…

Дженифър Ан Гарнър е родена на 17 април 1972 г. в град Хюстън, щата Тексас. Тя е втората, от общо три, дъщери на Уилям и Патриша Гарнър. Баща ѝ работи като инженер-химик, а майка ѝ е учител по английски език. Когато е едва на 3 г. семейството ѝ се мести в Чарлстън, Западна Вирджиния. Същата година малкото момиче започва да посещава уроци по класически балет, а с времето любовта ѝ към танците нараства все повече.

 

Родителите ѝ са консервативни и строги хора, които не позволяват на трите си момичета да ползват грим, боядисват косата си, лакират ноктите си или да си пробият ушите. В интерес на истината до 2009 г. единствените обеци, които Джен носи, са на клипс. Тя неведнъж се е шегувала, че заради всички забрани, съпътстващи детството ѝ, все едно е отгледана от амиши.

Ние бяхме момичетата Гарнър и трябваше да бъдем примерни и прилежни по всяко време“, казва хубавицата в свое интервю пред “Daily Beast”.

Сигурно много хора си мислят, че щом днес името ѝ обикаля широкия свят, вероятно със същия успех в миналото актрисата е била и на върха на “училищната йерархия”. Но това предположение изобщо не се доближава до истината. Тя не се срамува да признае, че в гимназията не е имала “членска карта” за групата на популярните момичета, напротив, свиренето на саксофон в училищния оркестър по-скоро я поставя в кръга на “незабележимите”.

 

Междувременно тя открива страстта си към актьорството и често се изявява на сцената на местния театър – Charleston Light Opera Guild. Паралелно с участията си в различни постановки, Гарнър продължава да посещава балетната зала, но също така прибавя към извънкласните занимания уроци по пиано и пеене.

След като завършва гимназия се мести в щата Охайо, където, вървейки по стъпките на баща си, записва специалност “Химия” в университета “Денисон”. През 1993 г. обаче решава, че е време да спре да преследва мечтите на родителите си и да поеме по пътя към своите. Така тя сменя специалността си с “Актьорско майсторство”, за което едва ли днес съжалява.

Дипломирайки се успешно от висшето учебно заведение, Джен не губи нито миг и си купува самолетен билет за Ню Йорк, където бързо получава работа, макар и незначителна, във филма с Колин Фърт и Наташа Ричардсън -“Месец на село”, носеща ѝ по 150 долара на седмица.

Следват редица малки роли в телевизионни сериали като “Закон и ред”, докато не се озовава в хитовото шоу “Фелисити”, чийто създател е Джей Джей Ейбрамс. Той толкова много харесва изпълнението на Гарнър, че именно заради нея създава “Наричана още”, тръгнал за първи път по ефира на “ABC”. ЦРУ агентът Сидни Бристоу, превърнал се в една от най-емблематичните роли на актрисата, Ейбрамс пише специално за нея.

Имаше нещо в нея, толкова по-интелигентно, забавно и секси, от всичко останало, което съм я виждал да прави, затова реших да го покажа на публиката“, разкрива сценаристът и режисьор пред “USA Today”.

 

Сериалът катапултира Гарнър на върха на славата, а изпълнението ѝ в него ѝ носи наградите “Златен глобус” и “Сатурн” за най-добра женска роля. Интересен факт е, че тя предпочита да изпълнява повечето каскади и бойни сцени в предаването сама, улеснявайки работата на дубльорката си, затова паралелно със снимките на епизодите, Дженифър взема уроци по таекуондо и кикбокс.

Тези умения ѝ отварят вратата към киновселената на “Marvel”, в която дори без да се замислят ѝ поверяват традиционните оръжия в източните бойни изкуства – Сай, с които си служи Електра. Така тя се озовава за втори път в общ проект с Бен Афлек, носещ заглавието “Дявол на доброто”. Двамата се запознават по-рано на снимачната площадка на “Пърл Харбър”, но се влюбват, докато работят по супергеройския екшън.

Всъщност, Афлек спасява колежката си от инцидент по време на една от каскадите ѝ във филма, изпълняваща се на покрива на сграда в Ню Йорк. Тогава Гарнър се заплита в помощните въжета, правейки превъртане във въздуха. Ситуацията е рискова, понеже се намират на голяма височина, но Бен успява да я хване преди събитията да са завършили с фатален край.

 

Дженифър и Бен в "Daredevil: Дявол на доброто"

Дженифър и Бен в “Daredevil: Дявол на доброто”

Снимка: Стопкадър на филма “Daredevil” / Marvel Enterprises

 

От този миг между тях започват да прехвърчат искри. Любопитен факт е, че тогава и двамата се намират във връзки, които с всеки изминал ден вървят към разпад. Дженифър вече е разделена със съпруга си Скот Фоули, с когото сключва брак през 1998 г., и е подала молба за развод, а Бен обмисля да разтрогне годежа си с Дженифър Лопес. Едва след като са отново свободни, те полагат началото на своя романс. На 33-ия рожден ден на своята любима, Бен пада на едно коляно и задава големия въпрос, така само няколко месеца по-късно – на 29 юни 2005 г., те официално минават под венчилото, казвайки си заветното “Да”. Церемонията, състояла се на Карибските острови, е в тесен кръг… Освен младоженците, на нея присъства колегата на Гарнър от “Наричана още” – Виктор Гарбър, който ги венчае, и само още един свидетел в лицето на съпруга му Рейнър Андерсън (ако, разбира се, не се брои бебето, с което актрисата е бременна в четвъртия месец).

5 месеца по-късно тя ражда дъщеря си Вайлет, а през 2009 на бял свят идва Серафина. Бен обаче винаги е мечтаел за син, който в крайна сметка получава през 2012 г. Момчето кръщават Самюъл.

През 2002-2003 г. и впоследствие 2008-2009 г. Дженифър е преследвана от вманиачения по нея Стивън Бърки, който я следи почти навсякъде. През декември 2009 г. полицията го арестува в двора на училището на Вайлет и му налага незабавна ограничителна заповед, след което е изпратен за 10 години в държавната психиатрична болница на Калифорния.

Въпреки че на пръв поглед изглеждат щастливи, Бен и Дженифър преминават през редица изпитания, като най-голямото е зависимостта на Афлек към алкохола и хазарта. След множество нарушени обещания от негова страна, както и редица предоставени му шансове да се поправи от нейна, Гарнър решава да сложи край на брака им, подавайки молба за развод през 2017 г., който е финализиран на следващата година. Това, че вече не са съпрузи обаче, не им пречи да запазят добри взаимоотношения в името на тримата си наследници.

 

Макар и да е позната само като актриса, през 2014 г. основава собствена компания, произвеждаща органична бебешка храна – “Имало едно време в една ферма”. От 2009 г. е посланик на организацията “Save the Children”, а през 2014 г. става част от борда на попечителите. През 2013 г. актрисата изигра важна роля за приемането на законопроект за защита на децата на известните личности, след като нейните собствени бяха подложени на системен тормоз от страна на папараци. Сред множеството благотворители проекти, които поема, е и видео за набиране на служители към ЦРУ, записано след атаката над Търговския център в Ню Йорк на 11 септември. Всъщност, Гарнър един вид става лице на Управлението, което се спира на нея след участието ѝ в “Наричана още”, а видеото и до днес се излъчва във всички колежи и университети на територията на САЩ.

През 2019 г. тя бе обявена най-красива жена в света, покорявайки класацията на сп. “People”. Това е второ признание за външния ѝ вид, след като преди години мъжкото списание “Maxim” я бе поставило на втора позиция в класацията си “100-те най-привлекателни и сексапилни жени на планетата”. За Дженифър обаче най-значимата роля в живота ѝ е тази на майка. Една от причините през последните години да се снима в повече семейни филми и романтични комедии, вместо екшъни, (макар след ролята си на Електра в “Дявол на доброто” да се нареди сред най-обичаните екшън героини) е, че иска Вайлет, Серафина и Самюъл да се гордеят с нея. A това определено е така, защото ако очарованието и добротата имаха лице, то обезателно щеше да бъде нейното.

Ето и няколко нейни цитата:

“Красотата идва от добре изживения живот. Ако сте живели така, то единствената причина за бръчките ви са вашите усмивки. Какво повече може да искате?”

“Жените трябва да се грижат една за друга, не да си подливат вода.”

“Майка ми силно вярва в това, че всеки носи отговорност за собственото си щастие. Според нея радостта се крие в малките моменти, ето защо винаги е настоявала да намираме време да спрем за малко, насладиждавайки се на красотата дори на съвсем обикновения ден. Когато отбивам колата, за да накарам децата си да погледнат залеза, чувам нейния глас в съзнанието си и се усмихвам.”

“Ако съм шаферка на нечия сватба, обикновено съм част от всяко бедствие, случило се по време на церемонията. И все пак имах късмета да бъда такава вече няколко пъти.”

“Правилото при брака е: колкото по-малко говориш за него, толкова по-добре… Поне според моя опит.”

“Родителите ми са от беден произход, но са се издигнали заради образованието. Те гледат на него като начин за успех. Така че се интересуваха от това дали получавам високи оценки.”

“Вече не фантазирам и мечтая за брак. Всички казват, че той изисква упорита работа. Е, така е – и аз съм много по-прагматична по отношение на романтиката, отколкото преди.”

“Мисля, че бейзболните мачове са като епизодите на сапунените опери. Ако изгледаш пет един след друг, знаеш достатъчно, за да се пристрастиш.”

“В мен се води непрекъсната вътрешна битка… Трябва да работя, трябва да работя, трябва да работя… Но и трябва да бъда у дома с децата си! Винаги предпочитам второто!”

“Навремето се надявах, при това силно, че някой ден ще пробия на Бродуей… като част от някой хор, например.”

“Последното нещо, което човек иска да чуе, е хленченето на една знаменитост, затова ще кажа, че харесвам живота си – обичам това, което правя, макар всяка професия да има своята отрицателна страна.”

“Там, където израснах, мисълта, че мога да участвам в сериал или филм бе като паралелна вселена”.

“Преследването на “лошите момчета” никога не ме интересувало толкова.”

“Всеки път, когато актриса си партнира с друга в някой филм, разговорът звучи така: “О, ще работим заедно, това е страхотно! Как си? Какво се случва с теб? Искаш ли да отидем на пробите за костюми и грим преди снимките?” Имам чувството, че сме наистина самотни жени.”

“Никога не съм изпитвала затруднение да устоя на някого, за когото съм била сигурна, че ще ми разбие сърцето. За жалост обаче, понякога всеки допуска грешки.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share