3000 украинци с коли под наем у нас

3000 автомобила са наети под наем от украински граждани за последните 30 дни у нас, пише вестник Телеграф. Интересът на украинците е много голям, защото предпочитат да карат кола под наем с българска регистрация, а да си оставят тяхната на платен паркинг поради зачестилите кражби.

От фирмите в брашна обясниха, че макар и сериозен интерес има определени изисквания, които се съблюдават, за да се отдаде под наем автомобил на украинец. Едно от най-съществените е, че чужденецът, бягащ от войната, трябва да се е регистрирал в България и да е получил статут на временно пребиваващ.

Повечето фирми, които отдават рент-а-кар, не рискуват да отдават коли на хора, които са само с украински паспорт и нямат такъв статут. “Най-бързо и лесно става даването на автомобил на украинец, който притежава български документи. Тогава единственото му изискване е настоящ адрес в България и му се прави застраховка”, обясни представителка на една от големите рент-а-кар фирми у нас.

Все пак част от отдаващите под наем с по-малки фирми рискуват, но колите, които дават, са им от възможно най-старите и евтини, признаха от бранша. Друго условие е наемателите да имат стаж зад волана минимум 2 години, затова и повечето фирми отдават коли на хора на възраст минимум между 20 и 22 години. Вече има и регистрирани няколко инцидента на пътя с украинци, каращи коли под наем или заловени след употреба на алкохол или наркотици.

От КАТ признават украинските книжки, но при проверка на пътя на чужденци с такива документи униформените са особено бдителни. Мнозинството от тях пътуват главно по направление Варна и Бургас към София и обратно. Уреждат документи, свързват се с други свои сънародници и роднини.

В последно време и крадците на коли се активизираха и возилата с украинска регистрация, оставени и без застраховка, тъй като никое застрахователно дружество в Украйна не функционира, са магнит за родните джамбази. По последна информация от 24 февруари до 24 март през всички гранични пунктове в България са влезли над 85 000 украински граждани. От тях към момента на територията на нашата страна са останали около 40 000 украинци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share