Германия отпуска 1 млрд. евро военна помощ на Украйна

Германското правителство отпуска 1 милиард евро военна помощ за Украйна, съобщи агенция “Франс прес”. Средствата ще бъдат използвани основно за осигуряване на военна техника.

Общо Германия повишава бюджета си за международна военна помощ на 2 милиарда евро, като “най-голямата част е планирана като форма на военна помощ за Украйна”, обяснява пред агенцията говорител на кабинета в Берлин.

Решението, потвърдено и от финансовия министър Кристиан Линдер, идва на фона на критики към отказа на Германия да изпраща тежко въоръжение на Украйна. За военна помощ под формата на оръжия призова неколкократно и президентът на воюващата страна Володимир Зеленски.

Русия пък е предупредила Съединените щати и други държави, че ще има “непредвидими последствия”, ако Вашингтон и НАТО продължават да въоръжават Украйна, информира по-рано “Вашингтон пост”. Информацията бе потвърдена от руска страна. Говорителят на външното министерство Мария Захарова посочи пред агенция “Интерфакс”, че Москва е поискала от САЩ и съюзниците им “да спрат безотговорната милитаризация на Украйна”.

Американският президент Джо Байдън вече одобри разширяване на обхвата на оръжията, предоставяни на Украйна. Новата помощ на стойност 800 милиона долара включва дронове за брегова охрана, бронирани бойни машини и противотанкови оръжия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share