НСИ: 20% от домакинствата по селата нямат вътрешна тоалетна

90% от българите живеят в собствено жилище, но едва половината разполагат с автомобил и компютър. Най-разпространеният предмет в домовете ни продължава да бъде телевизорът, а 20% от домакинствата на село все още нямат вътрешна тоалетна. Това показват данните на Националния статистически институт.

Чуждо жилище, но без да плащат наем за него, ползват 5% и половина от домакинствата. Тези, които живеят под наем, са близо 4%. Двойно повече от тях пък са семействата, които притежават и второ жилище.

Най-разпространеният вид имот, който имат българските семейства, са двустайни или тристайни апартаменти, като над 90% от домакинствата живеят в жилища построени преди 1990 година. Тези построени през последните 20 години, са едва 8%. А близо 1/4 от домакинствата, притежават и гараж.

С екзистенциалните електричество, вода, баня, тоалетна и канализация, разполагат малко над 80% от домакинствата у нас. Като разпределението между това къде по-често са налични – дали в градовете или в селата, е почти равно, с изключение на канализацията. Почти всички градски домакинства разполагат с такава. В селата повече от половината семейства нямат централна канализация, а близо 20% от тях нямат и вътрешна тоалетна.

56% от домакинствата разполагат със собствен автомобил, като близо 6% от тях притежават повече от един. 8% пък са тези, които не могат да си позволят такъв по финансови причини. Над 1/3 от домакинствата също нямат автомобил, но не поради тази причина, а просто защото се смятат, че такъв им е нужен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share