Илон Мъск поиска да купи целия Twitter за 41 милиарда долара кеш

Илон Мъск предложи да купи Twitter за около 41 милиарда долара в брой. По думите му е необходимо платформата да стане частна, за да може да се реализират желаните от него и потребителите промени.

Цената, предложена от Мъск е с 38% по-висока от тази, на която биха се търгували всички акции на Twitter в началото на този месец. Към този момент шефът на SpaceX и Tesla има 9% дял в Twitter, но той не му позволява да управлява компанията.

Twitter трябва да се съобразява с множеството си инвеститори, които често вземат решения, основани на бизнес логика. Според Мъск обаче това не рядко е в ущърб на свободата на словото, а крайният ефект е ерозията на демокрацията в световен мащаб.

За да може Мъск да прокара идеите си, той трябва да притежава всички акции на Twitter и да изведе компанията извън борсата.

Именно поради тази причина милиардерът отхвърли предложението да се присъедини към борда на Twitter. Това би ограничило правата му да изкупи акциите на социалната мрежа.

“Откакто направих инвестицията си осъзнавам, че компанията нито ще процъфтява, нито ще служи на обществото в сегашната си форма. Twitter трябва да се трансформира в частна компания”, заявява Мъск в писмото си до председателя на платформата Брет Тейлър.

“Това е най-добрата ми и окончателна оферта. Ако тя не бъде приета, ще трябва да преразгледам позицията си на акционер”, добави Мъск.

ИТ експертите разкриват, че Telegram е набрал много повече потребители от Twitter, защото е поставил свободата на словото на първо място. Telegram e частна компания, изцяло собственост на създателя си Павел Дуров.

Twitter има по-малко потребители от Telegram, като социалната мрежа се сблъска с множество критики, когато изтри профилът на президента на САЩ Доналд Тръмп. Това бе оправдано, като “защита на демокрацията”, но същевременно профилите на ислямски екстремисти, включително на талибани от Афганистан, не бяха премахнати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share