Селенът забавя стареенето

Селенът е един от основните микроелементи в човешкото тяло, който има значение за много функции, съобщи „Труд бг“. Той е силен антиоксидант и има отношение към добрата работа на имунната система. Изследвания показаха, че този микроелемент подпомага организма като забавя стареенето и предпазва от някои заболявания, свързани с напредването на възрастта.

Човешкото тяло се нуждае от малко количество селен. Той обикновено се набавя чрез храната. При нужда се предписва от лекар и като хранителна добавка. Предозирането може да навреди на организма, затова с количеството не трябва да се прекалява. Признаци за такова са миризмата на чесън от устата или метален вкус. Може да се появи гадене, чувство на умора, диария, проблеми с кожата, падане на коса, чупливост на нокти и др. Все пак в малко количества микроелементът е не само полезен, но и необходим.

Селенът е важен компонент от ензими и протеини, които се определят като селенопротеини. Те играят ключова роля в репродукцията и метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза и синтеза на ДНК. Селенопротеините също действат като мощни антиоксиданти, които защитават срещу увреждащите тялото частици, наречени свободни радикали.

Стареенето е биологичен процес, който включва увреждане на мулекулярно ниво, метаболитен дисбаланс, промени в имунната система и повишена чувствителност към стресови фактори и появата на болести. Изследвания през последните години показват, че селенът може да забави стареенето и да предотврати сърдечно-съдови заболявания, хронични възпаления и други тежки здравословни проблеми. Селенът предпазва кожата и от излагане на UV лъчи. Установено е, че по-високите нива на селен са свързани с дълголетието. Оказва се, че при възрастни хора с по-ниски нива на селен смъртността е значително по-голяма от тази на възрастните хора с по-високо ниво.

Дефицитът на този микроелемент може да отслаби способността на клетките да растат и да се делят, което съответно да допринесе за стареенето. Това може също да доведе до бавно заздравяване на рани, развитие на катаракта и др. Повечето възрастни имат нужда от 55 микрограма селен на ден. Бременните жени обаче трябва да приемат 60 микрограма, а при кърмене се препоръчва 70 микрограма.

Тъй като селенът не се произвежда от човешкото тяло, важно е каква храна приемаме. Микроелементът се намира в почвата, затова съдържанието му в храните се определя от това колко селен е имало в почвата, където те са отгледани.

Бразилските орехи, морските дарове и месото са сред храните с най-високо съдържание на селен. Затова вегетарианците са изложени на по-висок риск от недостатъчно приемане на микроелемента. Ако искате да получавате селен чрез храненето, може да включите продукти, като риба тон, сардини, говеждо месо, извара, варени яйца, кафяв ориз, боб, леща, пълнозърнести храни и др. Ако приемате хранителни добавки, трябва да сте внимателни да не се превишава количеството, тъй като това може да навреди, вместо да помогне. Затова най-добрият начин е поддържането на добър хранителен режим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *