Симов: Очаква ни поскъпване на хляба

За период от 12 месеца повишението на различните пазари в цените на зърното е над 50%. Това каза в ефира на „Твоят ден” по NOVANEWS  изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов. По думите му тенденцията в цените твърдо върви нагоре.

„През последните две седмици има леко успокояване и спад в цената. Зимата традиционно се очаква поскъпване на зърнените култури, но толкова стръмно покачване не сме имали. Заради поскъпването на брашното и пшеницата очаквано ще има увеличение и в цената на хляба. Поскъпването обаче няма да е като това при пшеницата”, обясни той.

След месеците март и април се очаква леко поевтиняване на пшеницата, заради предстоящата нова реколта, каза още той.

Друга стока, чиято цена също върви нагоре, това е захарта. „Тя не поевтинява, при всички положения ще поскъпне и у нас, това даже вече се случва”, обясни Симов.

По отношение на олиото, то продължава да бъде далеч над нивата, на които бяхме свикнали, коментира изпълнителният директор.

„За щастие при нас олио има. Има региони в Европа, където олиото не достига, следствие липсата на суровини. Украйна е най-големия производител на слънчоглед в света, началото на конфликта промени и ситуацията на международните пазари. Няма как олиото да изчезне от магазините в България, но ще бъде на много по-високи цени”, каза още Васил Симов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *