Байдън подписа нови санкции срещу Русия, засягат и дъщерите на Путин

Американският президент Джо Байдън е подписал в сряда изпълнителна заповед, с която се забраняват новите инвестиции в Русия на американски граждани независимо от тяхното местожителство, съобщи Ройтерс.

Новите санкции, обявени в сряда, са приети в отговор на “големите военни престъпления”, както ги определи Байдън, извършени от руските сили в Украйна.

Санкциите засягат руската Сбербанк, която държи една трета от руските банкови активи, и Алфабанк, четвъртата по големина финансова институция в Русия, казаха американски официални представители. Енергийните трансакции обаче са изключени от мерките.

Ограничения са наложени още на двете дъщери на руския президент Владимир Путин, съпругата и дъщерята на руския външен министър Сергей Лавров и на високопоставени членове на руския съвет за сигурност.

В обхвата на санкциите влизат бившия руски президент и премиер и близък съюзник на Путин Дмитрий Медведев, настоящият премиер Михаил Мишустин и министърът на правосъдието Константин Чуйченко.

Президентът на САЩ иска Русия да бъде изключена от Г20 – форумът на двайсетте най-големи икономики, като в противен случай Вашингтон ще бойкотира “серия от срещи на Г20” в Индонезия, ако на тях присъстват руски представители, съобщи министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

Коментарите на Йелън в сряда на изслушване пред комисията по финансови услуги на Камарата на представителите на Конгреса повдигнаха въпроси за бъдещето на Г20, която е главният световен икономически и политически форум след финансовата криза от 2008 – 2009 г.

Йелън обаче заяви, че инвазията на Русия в Украйна и жестокостите, разкрити след изтеглянето на руските сили от украинския град Буча, “представляват неприемливо незачитане на основания на правила международен ред”.

Тя каза, че е малко вероятно Русия да бъде изключена от Международния валутен фонд (МВФ), но правителството на Байдън иска да изтласка Русия от активно участие в подобни международни институции. Финансовите министри и управителите на централни банки трябва да се срещнат лично и виртуално във Вашингтонн през април в рамките на пролетните срещи на МВФ и Световната банка.

Тази година Индонезия държи председателството на Г20 и планира да домакинства на финансова среща през юли, както и на среща на върха през ноември. “Президентът Байдън каза ясно и аз съм напълно съгласна с него, че нещата не могат да бъдат както обикновено с Русия в която и да било от финансовите институции”, каза Йелън и допълни: “Той поиска Русия да бъде отстранена от Г20 и аз казах ясно на колегите си в Индонезия, че ние няма да участваме в серия от срещи, ако руснаците са там”.

Финансовият министър на САЩ направи тези коментари на фона на новите санкции, обявени от САЩ срещу руски банки и високопоставени представители, от които обаче са изключени трансакциите, които позволяват на американските съюзници в Европа да купуват руски природен газ и петрол. Йелън обясни, че гъвкавостта по отношение на руските енергийни трансакции се налага, защото много европейски страни “остават силно зависими от руския природен газ, както и петрол, и те се ангажираха да осъществят преход от тази зависимост колкото се може по-скоро”.

Тя заяви още, че пълно ембарго върху руския износ на петрол вероятно ще доведе до рязък скок на световните цени, което ще засегне САЩ и демократичните им съюзници. Финансовият министър изрази надежда, че петролните компании в САЩ и в други страни ще увеличат производството през следващите шест месеца, мотивирани от по-високите цени, което ще позволи по-строги ограничения върху руския петрол.

Йелън също така отправи предупреждение към Китай, че американското финансово министерство е готово да обърне инструмента на санкциите срещу Пекин в случай на китайска агресия срещу Тайван. На въпрос дали САЩ биха предприели такива стъпки, ако Тайван бъде застрашен, тя каза: “Абсолютно. Мисля, че сме показали, че можем. В случая с Русия ние я заплашихме със значителни последствия. Ние наложихме значителни последствия. И смятам, че не трябва да се съмнявате в нашата способност и решителност да направим същото в други ситуации”.bid

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *