Маджаров: За около 20 г. броят на личните лекари намаля наполовина

За около 20 г. броят на личните лекари намаля наполовина. Трябва да помислим как да подкрепим този капацитет. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ председателят на Управителния съвет на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

Основното, което отличава общопрактикуващите лекари от другите, е това, че те се занимават с продължително лечение и наблюдение на совите пациенти. Те не са медици на инцидентните случаи. Инцидентните случаи в родната медицина са, когато не ме на родното си място и трябва да потърсим неотложна помощ. Когато не сме в населеното си място е много трудно да намерим към кого да се обърнем, добави той.

Маджаров допълни, че БЛС е излязъл с писмо до всички страни по темата – и към доц. Тонев, председател на здравната комисия в НС и към Сдруженията на общопрактикуващите лекари, което призовава следващата седмица да се направи първата среща на работна група, където да се обсъди идеята посещаването на повече от един общопрактикуващ лекар.

В нашата държава не само когато става въпрос за социални домове дори за центрове, които предлагат медицински услуги щом не е финансирано от Здравната каса или от държавата, контролът остава настрани, заяви д-р Маджаров.

Разследване на показа пореден сигнал за лоша грижа в дома за възрастни хора в село Рояк.

Някой си е открил старчески дом, не е лицензиран, не подлежи на никакъв контрол за стандарти, за това какъв капацитет трябва да поддържа и събира парите на хората. Това е голям проблем, защото държавата би трябвало да гарантира качество в тези социални и медицински услуги, независимо кой плаща, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *