19-годишно момче пострада по време на мача Пирин – Левски

Неприятен инцидент беляза вчерашния мач между футболните клубове Пирин и Левски на стадиона в Благоевград, предаде БНТ. По време на срещата се наложило един от феновете на Пирин да бъде изведен от полицаите, които охраняват привържениците на двата клуба. 19-годишното момче удря главата си в стъпалата, и припада. Настанен е в благоевградска болница. Контактен е и е извън опасност за живота, но ще остане под наблюдение.

На полувремето на мача пострадалото момче Володимир Будников беше наградено от кмета на Благоевград за показаната храброст при пътуването му с автобуса на Футболен клуб Пирин до Украйна, при което беше доставена хуманитарна помощ, а на връщане бяха евакуирани 25 бежанци.

Минути след това обаче момчето е хвърлило пиратка към майка с деца, заради което се е наложило да бъде изведено от стадиона. Това съобщиха от полицията в Благоевград.

Според очевидци момчето се е ударило, защото полицаите са го извели изключително грубо от трибуните, а след това не са му оказали необходимата помощ.

Докато го извеждат по стълбите, на трибуната, Володимир удря главата си в ръба на едно от стъпалата и губи съзнание. Фоторепортерът Велизар Еремиев става свидетел на случилото се и се опитва да окаже първа помощ на пострадалото момче.

“Извлякоха го от публиката за краката, по стълбите, удари си главата в стълбището, след което буквално го изхвърлиха на терена, други двама полицаи го хвърлиха между тренировъчните човечета и там го оставиха да лежи в безпомощно състояние”, казва Еремиев.

Според очевидци, полицаите са употребили ненужна сила, а провокацията е дошла от сектора на гостите.

“Кой позволи феновете на гостуващия отбор да бъдат извън клетката, колко бяха те на брой, кой позволи да се вкарат пироефекти, които са опасни, освен това бяха изстреляни 3 сигнални ракети към публиката на Пирин, които паднаха в централния сектор, част от едната ракета запали тука деколтето на жена ми и тя има изгаряния по главата”, разказва Еремиев.

От футболен клуб “Пирин” настояват за разследване на инцидента и справедливо наказание за виновните. Познават своя фен, като добро момче, което не е агресивно.

“Дори да е направил нещо нередно на стадиона, просто това не беше начина да се случи това нещо, ние имаме и снимка как 7-8 полицая го влачат по стълбите, единият се смее ехидно, като цяло инцидентът стана като имаше димка и нямаше добра видимост като цяло, за да разберем какво се е случило, но мисля, че имаше достатъчно материал снимков, за да се намерят виновните”, каза Таско Тасков – изпълнителен директор на ФК Пирин.

От полицията в Благоевград обясниха в официално становище, че пострадалият 19-годишен мъж не се е подчинил на полицейското разпореждане и е оказал съпротива при извеждането му от стадиона. Съобщиха още, че по случая е назначена незабавна проверка. Ако бъде установено превишаване на правата на служителите им, те ще бъдат наказани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *