Орбан се бори за четвърти мандат в Унгария

Унгарците гласуват за парламент, а резултатите от вота ще определят дали премиерът Виктор Орбан ще управлява още един – четвърти мандат. За първи път опозицията в Унгария се обедини и избра общ кандидат – Петер Марки-Зай, който се изправя срещу Виктор Орбан.

Освен изборите, днес унгарците трябва да гласуват и в референдум дали в училищата да се преподава съдържание, свързано със сексуалната ориентация. Ако унгарската политика беше кубчето на Рубик, то Петер Марки-Зай щеше да бъде онзи елемент, който довежда до правилното подреждане на механичната главоблъсканица. Поне така гледа опозицията на ролята, която може да изиграе 48-годишният икономист в изборите.

Безпартийният кмет на малък град в Унгария, баща на 7 деца през есента изненадващо спечели изборите за кандидат на опозицията. Пребори опитни политици като Клара Добрев и успя да обедини 6 опозиционни партии около себе си. Той обещава да се бори с корупция, да намали разделението в обществото, да организира референдум за промяна в конституцията и да работи за приемане на еврото.

И най-вече обещава да победи Орбан. “Има само един шанс да сменим Виктор Орбан, да задържим младите хора и да повишим благосъстоянието в Унгария”, казва Марки-Зай. Виктор Орбан управлява Унгария от 12 години и има амбициите да остане на власт поне още 4.

За разлика от 2018, когато Орбан удържа наистина внушителна победа, днес състоянието на унгарската икономика не е толкова добро. След трудни две години на пандемия инфлацията в Унгария е рекордно висока. За много от сънародниците на Орбан той се справя добре с кризата.

Правителството вдигна бюджетните заплати, даде големи данъчни облекчения на семействата с деца и на младите. Реагира бързо и въведе регулирани цени на горивата, енергията и на основни хранителни стоки. Войната в Украйна, обаче, измести фокуса на предизборната кампания. Критикуван от години, заради добрите си отношения с Русия, Орбан трябваше да балансира между спазването на европейската политиката и запазването на добрия тон с Москва.

“Левицата смята, че войната в Украйна е нашата война. Това е грешка. Това не е нашата война. В тази война ние не можем да спечелим нищо, но можем губи всичко”, заяви Виктор Орбан. Интригата около изборите ще е голяма, твърдят политическите анализатори, защото какъвто и да е резултатът – за първи път 16 години опозицията се явява на изборите с шанс за победа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *