Кунчев: Да не се отпускаме, независимо от отмяната на епидемичната обстановка

Ще бъде голяма грешка хората да смятат, че с отмяната на епидемичната обстановка КОВИД е отминал. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.

Вероятно КОВИД-19 ще се превърне в един от многото респираторни вируси – не толкова страшен, не толкова ангажиращ вниманието ни, но няма да изчезне, смята Кунчев. Не може в страна близка до нас, например Германия да има 300 хиляди нови случая дневно, а ние да казваме, че нещата са приключили. Не, не са приключили”, заяви той.

Запитан дали е възможно все пак да се достигне до шеста вълна, той заяви, че едва ли ще се достигне до такава огромна заболеваемост, каквато имаше през последната вълна. „Дори и тя да се вдигне, това няма да е свързано с много рязко повишаване на хората, които се нуждаят от болнична помощ и от интензивно лечение. Това, което виждаме на Запад, е точно това – растяща заболяемост с продължаващо намаляване на настанените в болница”, отбеляза доц. Кунчев.

Вероятно зеленият сертификат за влизане в България ще остане за известен период от време и за влизане от страни с висока заболеваемост. „Това е и взаимен процес. САЩ и Канада не само изискват такъв сертификат, но искат и изследване при влизане в страната. Едно от моите предложения е поне в рамките на ЕС тази бариера да отпадне, а да остане за трети страни с по-висока заболеваемост”, посочи още Кунчев.

Според главния държавен здравен инспектор грипният вирус няма да има потенциал да предизвика сериозна грипна епидемия, но ще има повишаване на заболяемостта особено в някои райони.

Той уточни, че грипът не може да се сбърка с КОВИД, тъй като симптомите започват рязко, с висока температура, достигаща до 39-40 градуса. 1/3 от заболелите развиват конюнктивити, 1/3 – стомашно-чревни оплаквания.

Данните показват, че не повече от 5-10% от бежанците в България имат информация за имунизационния си статус. „Това значи, че ако нямаш доказателство за имунизация, значи си неимунизиран и всичко трябва да започне по съответния календар на съответната страна от начало. Процентът на ваксинационно покритие в Украйна не е добър – между 40 и 50%, а някъде е и по-нисък. Всяка страна, която допусне дълготраен спад на имунизациите под 80% за повече от четири-пет години, създава рискова обстановка за възникване на ваксинопредотвратими заболявания”, отбеляза доц. Кунчев.

В рамките на тази година проблем с ваксините няма да има, но се работи по вариант за допълнително договаряне на допълнителни 5 до 10% ваксини, за да бъдат сигурни властите, че в никакъв случай няма да има неблагоприятно въздействие върху календара за българските деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *