Сербезова: Недостатъчният брой медицински сестри е основен проблем в човешките ресурси в системата на здравеопазването

Недостатъчният брой медицински сестри е основен проблем в човешките ресурси в системата на здравеопазването. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

„Проблемът се задълбочава и заради това, че през последните 20 години се утвърждават повече места за специалност “Медицина” отколкото за медицински сестри. Трябва да се помисли върху въпросите за свръхнатоварването на медицинските сестри, както и за въвеждане на задължителни критерии в болниците за  съотношенията лекари – медицински сестри, медицински сестри – болнични легла, медицински сестри – пациенти. Общите грижи биха могли да се извършват от болногледачи и това би помогнало в работата на медицинските сестри“, каза още Сербезова.

„По данни от 2021 г. за нуждите в областта на спешната медицина са необходими 205 лекари, а специализантите са 50, нужни са 65 инфекционисти, а специализантите са 24, нужните лекари по вътрешни болести са 123, а специализантите са 41, по трансфузионна хематология са нужни 32-ма, а специализират 28, за съдебна медицина са необходими 25, а специализират 12, за обща и клинична патология са нужни 42, а специализират 40, за педиатрия са необходими 166, специализират 172-ма“, каза министър Сербезова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *