Гешев преди ВСС: Прокуратурата е единствената преграда между българските граждани и беззаконнието

Висшият съдебен съвет обсъжда днес проект на вътрешни правила за предсрочно освобождаване на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор.

Препоръчвам на всеки, който се изказва по тези теми, да се запознае с Конституцията, заяви Гешев. “Не ми е известно досега Конституцията да е суспендирана. Напълно споделям идеите на министър-председателя за нулева толерантност към корупцията, както и виждането му, че няма никой над закона, каза още той.

Г-н Рашков ще го коментирам когато каже нещо вярно. Разбрах, че пак е размахвал някакви листове. Ако има въобще разследване, макар според НПК отдавна не се образуват досъдебни производства, това означава, че г-н Рашков ги е придобил по незаконен начин.

Прокуратурата се оказва единствената преграда между българските граждани и беззаконнието. Съдът се оказва последният страж на законността и ще си свършим работата, както ни е зададено по конституция.

“Понеже не бях разбран от Христо Иванов и Надежда Йорданова, че искам разговор за закриването на спецсъда. Предложих разговор за теми, които те постоянно излагат – за правомощията на главния прокурор, ролята му и други.”

Именно отсъствието на такива правила стана причина за отлагане на разглеждането на искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Съдебните кадровици този път не могат да откажат да се занимават по същество с казуса, смятат конституционалисти. Длъжни са, след като Конституционният съд се произнесе, че въпросът следва да бъде разгледан и е в правомощията на министъра на правосъдието да внася такова предложение.

Преди това обаче членовете на съвета ще трябва да решат по какви правила ще протече процедурата. Защото на практика няма разписана процедура. Случаят е без прецедент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *