Челопеч се превърна в Балкански рай за инвеститорите

Общината е претендент за Balkan Business Awards 2022

С добрата си пътна и комуникационна инфраструктура като част от Европейския съюз и с минимизиране на регулационните режими и административните тежести към бизнеса, община Челопеч е сред примерите за местна власт, която работи в подкрепа на инвестициите и развитието на икономиката в региона, сочи журито на осмото издание на Балканските бизнес награди 2022.
Церемонията Balkan Business Awards 2022, организирана от агенция за публични комуникации ВИП Комюникейшън, ще се състои на 25.03.2022 г. в 5-звездния СПА хотел Регнум в Банско.
През територията на община Челопеч, която съгласно българското законодателство е с автономно административно управление и самостоятелни правила на управление, преминават транспортни коридори, осигуряващи връзки с всички точки на страната. Първокласен път и железопътна линия свързват столицата и черноморския пристанищен град Бургас. Отстоянието до София е 70 км., а до Бургас – 311 км.. Общината има пътни връзки с основните транспортни коридори на България – автомагистрали „Хемус“ и „Тракия“.
Районът на Челопеч е силно индустриализиран в сферата на рудодобива и преработката на цветни метали. На територията й развиват дейност предприятието за добив на медно-златни руди „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД – собственост на канадската компания „Дънди Прешъс Металс“. В близост са предприятие за добив и първична преработка на медно-профилни златосъдържащи руди „Елаците Мед“ АД – собственост на българската компания „Геотехмин“ АД; компания за открит добив и обогатяване на медни руди „Асарел Медет“ АД със собственик австрийска фирма; рафинерия за преработка и добив на мед и злато „Аурубис“ АД със собственик – германската компания „Аурубис“.
Според ръководството на общината най-важна е стратегията за привличане на външни инвеститори. Законово е оформен пакет от привилегии и услуги за чуждестранните инвеститори, включващи:
– съкратени срокове за административно обслужване;
– индивидуално административно обслужване;
– финансово подпомагане за изграждане на елементи от техническата инфраструктура;
– облекчен данъчен режим при внасяне на машини и оборудване в страната;
– възможност за закупуване на по-ниски цени от пазарните на парцели и терени необходими за реализация на инвестиции.
Отделно от инициативата на държавата, общината разработва допълнителен пакет от стимули за чуждестранните инвеститори. При заявен инвестиционен интерес, местната власт се ангажира с осигуряване на подходящ терен, изграждайки необходимата комуникационна и транспортна инфраструктура. При необходимост общината се ангажира с подсигуряване на пакет от мерки, предвиждащи привличане на работна ръка и осигуряване на преквалификация, съгласно нуждите на инвеститора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *