ЕС обсъжда възможности за разпределение на бежанците от Украйна

Европейската комисия потвърди днес, че в ЕС се обсъждат възможности за разпределяне на бежанците от Украйна. Засега основните усилия са насочени към облекчаване на обстановката в Молдова, уточни говорител на комисията.

Предвижда се в ЕС да бъдат създадени възможности за прехвърлянето на бежанци от страните, където са пристигнали, към други европейски държави, добави говорителят.

Комисията днес призова държавите от ЕС да подават заявки от какво съдействие се нуждаят, за да приемат бежанците. Близо 900 милиона евро са на разположение за временно осигуряване на подслон, образование, здравеопазване и работа на избягалите заради войната в Украйна.

Предвижда се ЕК да улесни признаването на украинските дипломи за висше образование. Държавите от ЕС ще могат да искат съдействие също за разнообразяване доставките от енергоносители и за повишаване на енергийната ефективност, за да се приключи със зависимостта от вноса от Русия.

В отговор на въпрос говорителят съобщи, че ЕК работи за снабдяване с лекарства, които биха били нужни при биологична, радиологична, химическа или ядрена заплаха. Той уточни, че подготовката е започнала преди войната в Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *