Менков: Борисов е задържан за изнудване

Адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков каза, че няма повдигнато обвинение срещу Борисов.

Няма и не може да има повдигнато обвинение, тъй като обвинение може да се повдигне само след писмено потвърждение от прокурор, обясни пред журналисти адвокатът, който беше в сградата на Главната дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), където бе отведен тази вечер Борисов. Той каза, че досъдебното производство е образувано от МВР на 17 март при условията за неотложност, става въпрос за същата проверка, образувана по сигнал от сдружение “Боец”. Менков уточни, че проверката е образувана по сигнал от 10 декември, като по нея Борисов е идвал да дава обяснения, а, по думите му, сигналът е на базата на разпечатка от медиите.

Преписката, по която полицията извършва проверка, не е депозирана и не е докладвана на прокуратурата, каза Менков. По думите му първото действие по разследването е разпит на министър-председателя Кирил Петков в качеството на свидетел днес и това е единственото действие по разследването, извършено до този момент, преди претърсванията в дома на Борисов.

Няма повдигнато обвинение, има задържане за 24 часа, като в основанието за задържането е посочено изнудване, но не пише кое лице е изнудвано, кога, как и по какви причини, обясни адвокатът. Той информира, че Владислав Горанов също е задържан, в момента се изготвят документите за задържането му за 24 часа, очаква се и Севделина Арнаудова също да бъде задържана за 24 часа, тъй като в дома й продължава да тече претърсването.

За нито едно от претърсванията няма предварително разрешение на съда, полицейските органи ги извършват при т.нар. условия на неотложност и са длъжни до 24 часа да предявят действията си пред компетентния съд, за да може той да реши дали ще одобри тези претърсвания, коментира Менков. Той смята, че изобщо не може да се говори за никаква неотложност, при положение, че проверката тече вече три месеца.

Според него в разследването не участват европейската прокуратура и европейски делегирани прокурори и не става въпрос за никакви евросредства. В момента дори няма разследващи полицаи, има само полицейски органи, които се държат изключително професионално, разказа той за обстановката в ГДНП. Утре ще очакваме разследващите да решат какво ще правят. Те трябва да докладват на прокуратурата, да се определи наблюдаващ прокурор, да видим ще има ли повдигане на обвинение, няма ли, Борисов може да бъде разпитан в качеството му на свидетел, посочи Менков .

Пред ГДНП, където беше отведен Бойко Борисов, тази вечер се събраха активисти и симпатизанти на ГЕРБ и народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС. Преди това те бяха пред къщата на Борисов в Банкя, след като беше оповестена информацията, че е задържан лидерът на ГЕРБ. От МВР съобщиха, че Бойко Борисов е задържан и че е в ход мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *